sport

Hasegawa: Mislili smo da će biti lako

Hondin šef Yusuke Hasegawa priznao je da je njegov inženjerski tim podcijenio zadatak izrade kompetitivne pogonske jedinice za Formulu 1.

Japanac je u razgovoru za Autosport priznao da je Honda jedini krivac za loše rezultate, ali isključivo na polju performansi.

“Jako sam razočaran. Naravno da smo primjetili većinu kvarova sa naše pogonske jedinice. Pošteno je reći da nije sve do naše pogonske jedinice, ali na polju performansi je najveća slabost naš motor. Jako smo razočarani,” rekao je Japanac i nastavio.

“Zapravo, mi smo prelako mislili, a bilo je preteško primjeniti novu tehnologiju. Imali smo neke pokuse u laboratoriju. Mislili smo da je lako, to je bila moja pogreška. Morali smo shvatiti cijeli paket, a to nismo napravili. Imali smo dobar napredak u mono-cilindru na dinamometru, ali čim so složili kompletan V6 imali smo puno problema.”

Mono-cilindri su specifikacije za testiranje kada se na dinamometar pošalje samo jedan cilindar. Međutim, u Hondi su opet naišli na probleme kada bi svih šest cilindara posložili u tzv. ‘V’ strukturu. Hasegawa dodaje kako su, dok su riješili sve probleme, dobili velike vibracije.

“Nakon što smo otrkili probleme, bilo je vrijeme da se završi finalna specifikacija. Morali smo imati nekakak ‘kompromis’. Imali smo onda velike vibracije. Jedina stvar koju mogu reći da to na dinamometru nismo imali. Kada imamo mjenjač, prijenos i kotače, bilo je nekih rezonancija. Morate razumjeti da ne krivim šasiju, moramo shvatiti situaciju i na dinamometru.”

“Pokušavam reagirati na razočaranje momčadi i vozača, ako postoji način, ali to nije lak posao. Velik je posao poboljšati motore pa nekoliko tjedana moramo živjeti s ovakvom situacijom. Čim prije pronađemo način, stvari će se popraviti. Sigurno je da nemamo vremena u potpunosi promijeniti paket i mislim da nije potrebno sve mijenjati. Ako pronađemo dobro riješenje, motor ćemo promijeniti za petu ili šestu utrku,” dodao je Hasegawa.

Izvor: GP1.hr