sport

Hoće li Mercedes kazniti Hamiltona?

Britanski mediji ‘gore’ nakon finalne utrke sezone Formule 1 2016. godine gdje je Lewis Hamilton izgubio naslov svjetskog vozačkog prvaka od svog momčadskog kolege iz Mercedesa, Nice Rosberga.

Hamilton je tijekom utrke koristio taktiku zadržavanja kolone iza sebe ne bi li tako poboljšao svoje šanse za osvajanje prvenstva te je pritom ignorirao nekoliko naredbi svojih inženjera i osobno Paddyja Lowea. Nakon utrke i sam šef momčadi, Toto Wolff, ga je optužio sa anarhističko ponašanje.

Međutim, Rosberg je odradio što je trebao. Držao je svoje drugo mjesto iako je pred kraj utrke bio pod velikim pritiskom Sebastiana Vettela i pod nešto manjim pritiskom Maxa Verstappena. Nijemac je na kraju došao do svog prvog naslova svjetskog prvaka u Formuli 1.

“Potkopavanje kompletne strukture i to javno, znači da stavljate sebe ispred momčadi. To je vrlo jasno. Anarhija ne funkcionira ni u jednoj momčadi i niti u jednoj kompaniji,” rekao je Wolff.

Izjava Austrijanca potakla je val špekulacija u britanskim medijima i šire kojima se predviđa da bi Hamilton mogao dobiti novčanu kaznu, suspenziju ili čak otkaz.

The Mirror je u novi tjedan ušao s naslovom – “Lewis Hamilton pred otkazom u Mercedesu zbog ignoriranja naredbi u Abu Dhabiju”, a u daljnjem članku stoji.

“Lewis Hamilton mogao bi dobiti otkaz u Mercedesu nakon što je optužen za uzrokovanje anarhije u Abu Dhabiju. Britanski prvak je dvaputa ignorirao momčadske naredbe da ubrza u svom duelu s Nicom Rosbergom u kojem pokušavao doći do svoje četvrte vozačke krune. Hamilton je smanjio tempo kako bi zadržao svog momčadskog kolegu da ga rivali prestignu, ali je Nijemac zadržao drugo mjesto koje mu je trebalo za naslov prvaka.”

Sličan članak objavio je i Daily Mail dok The Guardian, Telegraph i londonski Times tvrde da bi Britanac mogao biti tek suspendiran.

“Mercedes razmatra disciplinsko rješenje koje bi moglo značiti kaznu ili suspenziju za Lewisa Hamiltona nakon što je dvaput ignorirao instrukcije momčadi,” stoji u članku The Guardiana.

Iako u Mercedesu sigurno nisu sretni s ‘devijantnim’ ponašanjem Hamiltona, malo je vjerojatno da će njemačka momčad ići u takvu krajnost i otpustiti ga. Možda bi situacija bila ozbiljnija da sezona nije završena ili da su, recimo, zbog takvog ponašanja izgubili konstruktorski naslov. Ovako je vrlo vjerojatno da će se strasti smiriti do kraja tjedna, a pogotovo do predsezonskih testiranja.

Izvor: GP1.hr