Honda / Testovi

Honda Civic 1,8 i-VTEC Executive

Kada smo isprobali posljednju generaciju Honde Civic i o njoj vam govorili u srpnju prošle godine, prisjetili smo se njene bogate povijesti. Obzirom da je prošlo dovoljno vremena, podsjetimo se nekih detalja.

Malo je automobila čiji vijek traje desetljećima i obično postoje nasljednici odnosno, dolazi do promjene imena, kako bi se skrenula pažnja novih generacija kupaca. Honda Civic je poseban model, automobil koji je obilježio povijest auto industrije zadnjih 40 godina. To je period u kojem smo svjedočili o uspjehu 8 generacija Civica. No, priča nije gotova jer tih 40 godina kasnije, točnije prošle godine, stigla je deveta generacija.

Lani smo isprobali peterovratnu izvedbu s 2,2-litrenim turbo diesel motorom, maksimalne snage 110 kW (150 KS), što je jedna od tri moguće opcije odabira motora, ali jedina koja za pogonsko gorivo koristi plinsko ulje, odnosno ono što u praksi zovemo diesel. Danas govorimo o modelu s 1,8-litrenim atmosferskim benzinskim motorom, maksimalne snage 104 kW (142 KS).

Radi se o motoru koji je predstavljen s prošlom generacijom Civica, i tada je bio pravi primjer smanjenja obujma motora radi smanjenja potrošnje goriva, odnosno emisije štetnih plinova. Tada su općenito u autoindustriji to bili začeci jednog novog razmišljanja i Honda se hvalila s tim motorom, rekakvši kako je to motor s kojim automobil ide kao s dvolitrenima, a troši kao s 1,6-litrenim motorom. I stvarno, u to doba je to bio jedan od najzanimljivijih motora na tržištu, koji je Civicu donjeo, ili bolje rečeno zadržao popularnost građenu desetljećima.

Danas, kada svi proizvođači koriste sve manje i manje, ali motore s prednabijanjem, odnosno turbo motore, niti performanse, niti potrošnja Hondinog motora nisu konkurentne. U vožnji ovaj motor daje dovoljno i jednako kao u prethodnom modelu Civica. Dakle, nije loše, automobil ide dobro i ne troši mnogo, no konkurencija je napredovala pa to više nije motor s kojim se japanci mogu hvaliti kao nekad. Osim navedenog, Honda ima premali broj motora u ponudi. Samo dva benzinska, i to oba atmosferska te jedan, prevelik turbo diesel je daleko manje i lošije od konkurencije.

Promjene u dizajnu su nastavak i razvoj ideje koju je na tržište donijela prethodna generacija modela pa se ovdje radi o prepoznatljivom proizvodu, koji dizajnom odskače od ostalih modela na tržištu. U odnosu na prethodnu generaciju, novi Civic s prednje strane izgleda još sportskije i dodatno naglašava „image“ marke. Bočna linija je samo izvedenica prošle, dok stražnji kraj, iako i dalje zadržava razlomljeno stražnje staklo, sada izrazit naglasak daje na stražnjim svjetlima, koja strše izvan karoserije. Detalj koji zahtjeva privikavanje, iako Civic spada u onu kategoriju automobila kod kojih nema neutralnih. Ovo je automobil koji će vam biti lijep ili ružan.

Najmanje promjena je u unutrašnjosti jer je zadržana ista koncepcija, no ipak je dovoljno drukčije da bi bilo novo, a opet prepoznatljivo i svojstveno samo ovom modelu.

Novi Civic i dalje ima iznimno praktično rješenje spuštanja stražnjih sjedala, koje omogućuje iznimno velik prtljažni prostor i prijevoz predmeta dimenzija, koje, u pravilu, ne stanu u vozila ove kategorije.

Od tehnoloških novotarija, dodana su dnevna svjetla i Start/Stop funkcija koja radi nešto bolje u benzinskom nego u modelu s turbo diesel motorom, kojemu treba više vremena za paljenje.

Tags: /