Honda / Testovi

Honda Civic i-DTEC

Punih 40 godina prošlo je od pojave prve Honde Civic. 40 godina, ali samo 8 generacija modela i to govori o uspješnosti. Malo je automobila čiji vijek traje desetljećima i obično postoje nasljednici odnosno, dolazi do promjene imena, kako bi se skrenula pažnja novih generacija kupaca. Honda Civic je, dakle, poseban model, automobil koji je obilježio povijest auto industrije. No, priča nije gotova jer tih 40 godina kasnije, stigla je deveta generacija Civica.

Isprobali smo peterovratnu izvedbu s 2,2-litrenim turbo diesel motorom, maksimalne snage 110 kW (150 KS), što je jedna od tri moguće opcije odabira motora, ali jedina koja za pogonsko gorivo koristi plinsko ulje, odnosno ono što u praksi zovemo diesel. Dakle, i u devetoj generaciji Civic ima iznimno skromnu ponudu motora, dva, atmosferska benzinska i taj turbo diesel.

Promjene u dizajnu su nastavak i razvoj ideje koju je na tržište donijela prethodna generacija modela pa se ovdje radi o prepoznatljivom proizvodu, koji dizajnom odskače od ostalih modela na tržištu. U odnosu na prethodnu generaciju, novi Civic s prednje strane izgleda još sportskije i dodatno naglašava “image” marke. Bočna linija je samo izvedenica prošle, dok stražnji kraj, iako i dalje zadržava razlomljeno stražnje staklo, sada izrazit naglasak daje na stražnjim svjetlima, koja strše izvan karoserije. Detalj koji zahtjeva privikavanje, iako Civic spada u onu kategoriju automobila kod kojih nema neutralnih. Ovo je automobil koji će vam biti lijep ili ružan.

Najmanje promjena je u unutrašnjosti jer je zadržana ista koncepcija, no ipak je dovoljno drukčije da bi bilo novo, a opet prepoznatljivo i svojstveno samo ovom modelu. Novi Civic i dalje ima iznimno praktično rješenje spuštanja stražnjih sjedala, koje omogućuje iznimno velik prtljažni prostor i prijevoz predmeta dimenzija, koje, u pravilu, ne stanu u vozila ove kategorije.

Od tehnoloških novotarija, dodana su dnevna svjetla i Start/Stop funkcija, koja baš i nije najbolje riješena, jer ovom motoru ipak treba vremena za paljenje, a samo paljenje znatno prenosi vibracije na automobil.

U vožnji je sve kao i na starom modelu, odnosno, kao i na više-manje svim Hondinim modelima s ovim motorom. Izražena turbo rupa i za velik motor, relativno mala potrošnja te solidne performanse, koje, uostalom, i očekujemo od 150 KS.

Za ovu kategoriju vozila primjereniji je turbo diesel od oko 1,6 l sa snagom od oko 110 KS, kakvu opciju nudi većina konkurenata, gdje bi u potpunosti imao smisla tzv. „Eco mode“ za koji i ovaj Civic ima posebnu tipku. Namjerno govorimo tipku, jer se i dalje radi o motoru velike zapremine i snage pa ni uz najbolji trud tu neće ništa biti ekološko.

Iz navedenoga možete zaključiti kako deveta generacija Civica i dalje njeguje sportski “image” marke uz dodatak nekih tehnoloških rješenja koje je nametnula konkurencija. Bez obzira na trendove, ovdje je i dalje snaga ispred ekologije, a možda baš zato Honda ima svoje kupce.