Honda / Testovi

Honda CR-V

Hondin SUV CR-V u svojem razvojnom putu došao je do četvrte generacije. Sve je krenulo davne 1995. godine, a danas je ovo pravi svjetski automobil. Proizvodi se, osim u Japanu, u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Kini, Tajlandu, Indoneziji i Meksiku.

Duljinom od preko 4,5 m CR-V je na sjevernoameričkom tržištu u kategoriji manjih, kompaktnih SUV-a, dok je u Europi u kategoriji iznad. Za naše poimanje veličine vozila, radi se o velikom automobilu, prostrane kabine, s jednostavnim korištenjem pogona na sve kotače. Baš kako bi trebalo i biti u ovoj kategoriji vozila. Naime, ne postoji mogućnost utjecaja na pogon. On radi potpuno automatski, ovisno o podlozi i načinu vožnje. Time je izbjegnuta komplikacija i iskustvo vozača potrebno za terensku ili vožnju na skliskoj podlozi. Honda nije robusni terenac ili nekakav radni stroj koji bi imao potrebu za reduktorom i utjecajem vozača na pogonski sklop radi zahtjevnosti terena, već se radi o obiteljskom automobilu koji je sposoban za vožnju i izvan asfalta, a posebnu sigurnost daje u zimskim uvjetima.

Četverta generacija donjela je promjenu dizajna i sada automobil ima daleko čišće, jednostavnije linije od svog prethodnika. Prednji kraj više nije stepenast, odnosno razlomljene maske, no zadržana je prepoznatljivost marke i modela. U odnosu na prethodnika, novi CR-V izgleda skuplje. Od, na prvi pogled, vidljivih tehnoloških novosti, donosi dnevna LED svjetla.

Iako s dvolitrenim benzinskim motorom postoji opcija s pogonom samo na prednje kotače, isprobali smo automobil s pogonom na sve kotače. Dvolitreni benzinski motor snage 114 kW (155 KS), jedini je benzinski motor u ponudi na hrvatskom tržištu. Uz njega je dostupan 2,2-litreni turbo-diesel s 5 KS manje i to je sve što se od motora nudi. Uobičajeno za Hondu.

Obzirom da je turbo-diesel skuplji čak 32.000,00 kn, a benzinski dorađen kako bi bio što učinkovitiji i samim time štedljiviji, ovo je kombinacija za preporuku. Dakle, benzinski motor s pogonom na sve kotače. S prosječnom potoršnjom ispod 10 l i voznim svojstvima na razini limuzine, novi CR-V je konkurentan proizvod u sve popularnijoj kategoriji vozila. Šesterobrzinski mjenjač i Start/Stop sustav pokazao se dobrom opcijom, jer se automatski mjenjač sa samo 5 brzina danas čini nekako zastarjelim, barem na papiru.

Dizajnerske promjene u unutrašnjosti doprinose daleko većoj ugodi od prethodnog modela pa možemo reći da je nova generacija u svim segmentima napredak. Posebno atraktivno je rješenje sklapanja stražnjih sjedala, koje u potpunosti sklopite jednim potezom. Izvrsno!

Kao i u Europi, tako je i u Hrvatskoj snažan rast prodaje u segmentu SUV-a, unatoč padu ukupnog broja prodanih automobila, što znači sve veću gužvu modela raznih proizvođača. Honda na svojoj strani ima 16 godina tradicije proizvodnje modela CR-V, koji je rekosmo sada u četvrtoj generaciji. Nikad bolji i atraktivniji, no nudi li dovoljno i jeli dobar odnos uloženog i dobivenog reči će na kraju ipak kupci. Naša je preporuka da svakako isprobate prije odluke.

Tags: /