Vijesti

Hrvatski autoklub objavio rezultate testiranja zimskih guma

HAK test zimskih guma 2014Hrvatski autoklub i njegovi partneri i ove godine opsežnim testiranjima povrgnuli su niz zimskih guma koje će se europskim vozačima nuditi na prodajnim mjestima u njihovim zemljama. Tradicionalno testiranje ovaj je put napravljeno u dvije dimenzije: 175/65 R14 i 195/65 R15, a kao dodatak većoj, testirane su i četiri cjelogodišnje gume. Maksimalnih ocjena ponovno nije bilo, no čak osam proizvoda, po četiri u svakoj dimenziji, može se “posebno preporučiti”, a to znači da im samo korak nedostaje do najboljeg mogućeg rezultata.

U manjoj dimenziji, 175/65 R14, kojom voze mali gradski automobili, ovaj je put testirano 14 proizvoda, a kvalitetom su se istaknuli Continental ContiWinterContact TS850, Dunlop SP Winter Response 2, Michelin Alpin A4 i Firestone Winterhawk 3. Ocjenu “djelomično se preporučuje” ovaj puta nije dobila niti jedna zimska guma, no zato su čak dvije na kraju pale na testu, i to zbog slabosti na mokroj podlozi. Riječ je o gumama Cooper WM-SA2 i Star Performer SPTS.

Testiranjima u većoj dimenziji, 195/65 R15 ispitan je isti broj guma kao i u prethodnoj dimenziji, a slični su i rezultati, odnosno broj kandidata u pojedinim ocjenskim razredima. Odlikaša ni ovdje nije bilo, četiri gume mogu se “posebno preporučiti”, sedam proizvoda svrstalo se u kategoriju “preporučuje se”, jedan je prošao s “djelomičnom preporukom”, dok su, kao i u manjoj dimenziji, dva proizvoda ocijenjena neprolaznom ocjenom.

Sva četiri proizvoda koja se “posebno preporučuju” odlikuju se ujednačenim performansama. Continental ContiWinterContact TS850 i ovdje je minimalnom prevagom u ukupnom broju bodova te odnio pobjedu, pokazavši pritom najbolje rezultate na snijegu, potrošnji goriva i trajnosti. Bridgestone Blizzak LM 001 najbolji je na suhom, a Dunlop SP Winter Sport 4D i Semperit Speed-Grip 2 oduševili su svojom ujednačenošću ne pokazavši bilo kakve nedostatke. Zbog rezultata na mokroj podlozi, Matador MP92 Sibir Snow našao se usamljen kao jedina guma s ocjenom “djelomično se preporučuje”, dok su Infinity Winter Hero INF 049 i Achilles Winter 101 ispali jedini kandidati koje se uopće “ne može preporučiti”.

HAK test zimskih guma 2014Kad je riječ o cjelogodišnjim gumama u dimenziji 195/65 R15, ove je godine našim testiranjima podvrgnuto četvero kandidata. Testovi na snijegu, ledu, mokrom te oni koji prate utjecaj na potrošnju goriva i buku napravljeni su zajedno s testiranjem zimskih guma. Trajnost je ispitivana dva puta, prvih 7.500 kilometara odrađeno je u proljeće, dok je drugih 7.500 kilometara napravljeno u lipnju kako bi se rezultati mogli analizirati i pri hladnijim i pri toplijim temperaturama. Testiranje na suhoj podlozi također je napravljeno u lipnju.

Dobiveni rezultati vrlo su zanimljivi i dokazuju da se cjelogodišnje gume još ne mogu nositi s onima koje se smatraju samo ljetnima ili samo zimskima. Dva proizvoda tako su dobila tek “djelomičnu preporuku”, dok su dva na kraju pala na testiranju. Falken EuroAllSeason AS200 bio je dobar jedino na suhom, dok je na mokrom posrnuo zbog lošeg hidroplaninga. Slabosti Falkena primijećene su na ledu, pri utjecaju na potrošnju i kod trajnosti, no na kraju je za tek djelomičnu preporuku zaslužan loš rezultat na snijegu. Vredestein Quatrac Lite na ledu se može nositi čak i sa zimskim gumama, mala potrošnja goriva potvrđuje ono što ovaj proizvođač ističe u svojim reklamama, no ljetne i zimske gume ipak će na kraju imati manju potrošnju. Trajnost Vredesteina samo je dobra, slabosti na mokrom ponajviše su primjetne u hidroplaningu, dok se loš rezultat na snijegu bazira na lateralnom gripu. Slab je rezultat i na suhome pa sveukupno ni Vredesteinova ukupna ocjena ne može biti viša. Kumho Solus HA31 i Uniroyal AllSeasonExpert pali su na testu, i to ponajviše zbog očajnog rezultata na suhom i kritičnog ponašanja na cesti čak i s uključenim sustavima stabilnosti na automobilu.

HAK test zimskih guma 2014