Hyundai / Testovi

Hyundai i40 CW

Obzirom da Hyundai ima razvojni i istraživački centar na svakom kontinentu kako bi što kvalitetnije razvio automobili za potrebe i želje kupaca, karakteristične za određeno područje, europski Hyundai automobili razvijeni su u Hyundaievom razvojnom i istraživačkom centru u Njemačkoj. Za razliku od modela za ostala tržišta, europski modeli nose oznaku i s pripadajućim brojem ili dodatnim slovom. Najveća limuzina, predstavljena na salonu u Frankfurtu 2011. nosi oznaku i40. Posebnost ovog modela je što je prvo na tržište izbačena karavn inačica, a tek onda limuzina. Isprobali smo karavan, odnoso Hyundai i40 CW.

Baziran na platformi na kojoj je napravljena Sonata, koja se i dalje proizvodi na ostalim tržištima, i40 je izvedenica spomenutog modela, posebno izrađena prema zahtjevima Europljana. S duljinom od 4,77 m, širinom 1,815 m i visinom 1,47 m te s jednim od najvećih međuosovinskih razmaka u kategoriji, od 2,77 m, Hyundai i40 ozbiljno konkurira poslovnim i obiteljskim limuzinama srednje kategorije. U tom tržišnom segmentu u Hrvatskoj je tradicionalno popularan VW Passat kojeg Hyundai napada zanimljivim dizajnom, izvrsnom opremom, solidnim voznim svojstvima te izradom na visokom nivou, koju potvrđuje trostrukim petogodišnjim jamstvom. Kad uz to dodamo povoljnu, iako ne malu cijenu, dobivamo stvarno konkurentan proizvod.

Isprobali smo najskuplju inačicu s 1,7-litrenim turbo diesel motorom, maksimalne snage 100 kW (136 KS) i automatskim mjenjačem. Za sada je ovaj model prisutan na našem tržištu samo s dva motora, od kojih je benzinski atmosferski motor dostupan jedino uz najslabiji od ukupno tri serijska paketa opremljenosti, što smanjuje konkurentnost, obzirom da sužuje potencijalni krug kupaca, iako bi se većina, vjerojatno, odlučila baš za spomenuti turbo diesel.

Najskuplji paket opreme, naziva iThink, nudi stvarno puno: od staklenog, panoramskog krova s pomičnim prednjim dijelom, preko Xenon svjetala i uređaja za navigaciju do grijanih prednjih i stražnjih kožnih sjedala, no ono što oduševljava je izrada pa se u ovom automobilu stvarno osjećate ugodno i stičete dojam povoljnog odnosa uloženo-dobiveno.

U vožnji nema neugodnih iznenađenja. Karoserija dijeluje iznimno kruto, a zvučna izolacija je vrlo dobra pa kad tome dodamo prostranost na svim sjedalima, možemo zaključiti da je vožnja u ovom atomobili ugodna i na prednjim i na stražnjim sjedalima. Posebno je impresivan razmak za koljena dostupan stražnjim putnicima pa će ovaj automobil jednako cijeniti i članovi obitelji i poslovni partneri. Za obitelji preporučujemo baš ovu, karavn inačicu, radi velikog prtljažnog prostora, dok će “poslovnjaci” uživati na duljim putovanjima u limuzini.

S turbo diesel motorom možete odabrati između ručnog i automatskog šesterobrzinskog mjenjača. Rekosmo, testni automobil je imao automatski i tu dolazimo do jedine zamjerke. Naime, iako smo ljubitelji dobrog automatika, spomenuti prilično povečava potrošnju i guši mogućnosti motora. Prema tvorničkim podacima, prosječna potrošnja je s automatskim mjenjačem povečana za nešto gotovo 18 %, a u praksi je to oko 8 l na 100 km što jest malo previše. Naime isti motor isprobali smo u nekim drugim modelima Hyundaia i Kie i prosječna potrošnja se kretala ispod 7 l na 100 km. Onima koji ne daju prednost automatiku ispred ručnog mjenjača to neće predstavljati problem pa im ovi podaci nisu bitni i moći će uživati u, za sada, najvećoj Hyundaievoj limuzini na europskom tržištu jer, rekosmo, jedina zamjerka nam je automatski mjenjač.

Početna cijena za karavan, i40 CW, u Hrvatskoj je 174.689 kn, dok je limuzina nešto jeftinija i kreće od 163.043 kn.

Tags: /