Vijesti

Jeep Grand Cherokee MY 2014 stigao u Hrvatsku

Predstavljanjem hrvatskim i slovenskim novinarima 2. i 3. listopada 2013., u Starigradu Paklenici, započela je prodaja Jeepa Grand Cherokee za 2014. u ove dvije države.

Dvadeset godina nakon pojave prvog Grand Cherokeeja na tržištu i prodanih 5 milijuna primjeraka, Jeep se odlučio na temeljit redizajn aktualnog modela, koji osim stilskih elemenata poput prednjih i stražnjih svjetala uključuje novu tehnologiju. Vanjske promjene su samo nova svjetla s atraktivnim dizajnom i LED tehnologijom te rešetka hladnjaka i prednji branik, a unutrašnjost je stilski i tehnološki dorađena primjereno današnjem vremenu. Tako središnjim djelom dominira dodirni zaslon dijagonale 8,4 inča kojim se upravlja gotovo svim parametrima, od navigacije i audio uređaja, do klime i ostalog, a umjesto klasičnih instrumenata nalazi se 7-inčni TFT zaslon s pregršt, atraktivno dizajniranih informacija.

No, najbitnije promjene su potpuno novi automatski mjenjač i dorade na motoru.

Za naše tržište najzanimljiviji, trolitreni V6 turbo diesel sada ima 250 KS i emisiju CO2 od svega 198 g/km. Drugim riječima, 10 KS više u odnosu na stari motor i 9% manju potrošnju, koja se u praksi, već na prvim kilometrima, pokazala začuđujuće malom. Za primjer, prilikom vožnje 80 km/h Grand Cherokee je pokazivao potrošnju od 4 l na 100 km. Tome doprinosi izvrstan i za ovaj automobil potpuno novi automatski mjenjač s osam brzina, marke ZF.

ZF slovi kao jedan od, ako ne i najbolji proizvođač mjenjača na svijetu pa odabir najmodernijeg i tehnološki najnaprednijeg osmerobrzinskog automatskog mjenjača ove marke za Grand Cherokee govori o značaju, odnosno poziciji ovog modela unutar Fiat Grupe. Mjenjač u kombinaciji sa spomenutim motorom radi izvrsno. Mjenjanje brzina je gotovo neprimjetno, a automobil u svakom trenutku ima snage i momenta i za najzahtjevnije.

Kombinacija luksuza i voznih svojstava koje su proslavile Jeep, je u jednostavnom upravljanju radom motora, mjenjača, pogona i ovjesa, ovisno o zahtjevnosti podloge po kojoj se vozi. Tako je pritiskom, odnosno okretom tipke moguće odabrati između 5 režima rada, od automatskog, preko snijega, pijeska, blata do vožnje po kamenju, odnosno stijenama. Također, zahvaljujući ugrađenom Quadra lift zračnom ovjesu, možete odabrati visinu, odnosno udaljenost karoserije od tla ili to prepustiti automatici.

Početna cijena sa svim davanjima je 455.886,00 kn, a moguć je odabir između pet serijskih paketa opreme, dvije inačice spomenutog turbo diesel motora (190 i 250 KS) i 3 benzinska motora, od kojih je najsnažniji 6,4-litreni V8 HEMI (468 KS) koji se isporučuje u posebnoj SRT inačici.