Kia / Testovi

Kia cee’d 1,4

Predstavljena na auto salonu u Ženevi ove godine, druga generacija korejskog kompaktnog modela KIA cee’d, odmah je pobudila pažnju publike, ali i konkurencije, kojoj nije nimalo lako. Tradicionalno velika gužva i snažna borba automobilskih marki u tržišnom C segmentu na europskom tržištu iziskuje od svakog ozbiljnog proizvođača automobila maksimalan angažman. Koreanci su to shvatili i već s drugom generacijom cee’d-a jurišaju na sam vrh kategorije.

KIA nezaustavljivo raste na, danas, problematičnom europskom tržištu. To je i marka s najvećim rastom i to u vrijme kada ostali padaju. Svega tri marke su ostale u pozitivnom trendu u odnosu na prošlu godinu i od toga su dvije korejske. KIA i Hyundai, dakle ista kompanija. Prva generacija modela cee’d je u tome imala značajnu ulogu, a ova druga će po svemu sudeći nastaviti utabanim putem.

Dolaskom Petera Schreyera na mjesto šefa dizajnerskog odjela KIA je doživjela značajan napredak i prednja maska u obliku tzv. tigrovog nosa postao je ne samo njegov potpis, već simbol korejskog uspjeha. Svaki novi model baziran je na tom prepoznatljivom prednjem dijelu pa je tako i druga generacija cee’d-a moderan i privlačan automobil s prepoznatljivim linijama. Redizajn prve generacije lagano je približio izgled automobila novim zamislima Petera Schreyera dok je ova, druga generacija njegova potpuna sloboda.

Isprobali smo model s 1,4-litrenim benzinskim motorom, maksimalne snage 74 kW (100 KS). U kombinaciji sa šesterobrzinskim ručnim mjenjačem, ovaj, početni motor iz ponude, nudi solidne performanse, u kombinaciji s relativno niskom potrošnjom (prosječno ispod 8 l na 100 km). U ponudi su još jedan benzinski i dva turbo diesel motora u rasponu maksimalnih snaga od 66 kW (90 KS) do 99 kW (135 KS).

U vožnji se ovaj automobil ponaša primjereno kategoriji, a ukupni dojam, zahvaljujući dizajnu i materijalima u unutrašnjosti je iznad očekivanja. Prostrana kabina s velikim prtljažnikom u niskoj silueti čine ovaj automobil vrlo atraktivnim, poput sportskog coupe-a i praktičnim poput obiteljskog monovolumena.

Jamstvo na automobil je 7 godina, a početna cijena od 99.900 kn postavlja ovaj automobil na sam vrh “best buy” kategorije.

Tags: /