Kia / Testovi

Kia pro_cee’d

Kia cee’d je prvi puta predstavljena 2006. kao isključivo europski model ovog korejskog proizvođača. Ponuđena u tri karoserijske izvedbe, peterovratnoj, karavan i trovratnoj, imena pro_cee’d, ubrzo je postala Kijin najprodavaniji model u Europi. Veliki uspjeh europskog razvojnog i istraživačkog centra koji je u startu imao veliku vjeru u ovaj model. Naime, naziv ovog automobila je spoj kratica CEE i ED, koje označavaju Europsku ekonomsku zajednicu i europski dizajn.

Nakon šest uspješnih godina, na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, predstavljena je druga generacija.

Isprobali smo trovratnu izvedbu, rekosmo, posebnog naziva pro_cee’d, koja je, zanimljivo, u prvoj generaciji bila u Hrvatkoj prodavanija od praktičnije peterovratne.

Novi pro_cee’d je još izraženije karoserijski odvojen od peterovratne izvedbe, u odnosu na prvu generaciju, koja je baš zbog tog kupeovskog dizajna bila toliko popularna, prvenstveno među mlađom populacijom. Da, pro_cee’d je pravi copue među kompaktima, što je, rekosmo, sada s ovom novom generacijom, koja donosi evoluciju izvrsnog dizajna njemačkog dizajnera Petera Schreyera, posebno izraženo. Za razliku od mnogih proizvođača, koji nude u tržišnom C segmentu isti karoserijski oblik za peterovratnu i trovratnu inačicu modela, Kia se odlučila za odvažan potez, na zadovoljstvo svih onih koji traže atraktivan, gotovo sportski automobil za sebe i to za ne puno novaca. Da stvar bude bolja, iako sportskog izgleda, Kia pro_cee’d, nudi se s istim motorima kao i peterovratna, odnosno karavan inačica modela cee’d, što znači šminka za individualce, koja nije nauštrb financija, a ovdje mislimo i na nabavnu, ali i cijenu eksploatacije modela. Za primjer, isprobali smo serijski najopremljeniji model sa slabijim od dva turbo diesel modela, snage svega 90 KS.

1,4-litreni turbo diesel je na granici dovoljnog, pogotovo zato jer vas ukupni dojam automobila vuče na dinamičnu, sportsku vožnju. Toj činjenici ide u prilog podatak da čak 38 KS snažniji 1,6-litreni turbo diesel deklarirano troši manje, uz daleko bolje performanse pa je dodatak od pet do devet tisuća kuna, ovisno o opremi, u ovom slučaju isplativa investicija.

U vožnji se testni automobil pokazao jako dobrim. Motorni prostor je kvalitetno zvučno izoliran pa zaboravite da se radi o diesel-u, a šesterobrzinski mjenjač omogućuje dovoljno brzu vožnju uz neveliku potrošnju. Prosječno je automobil trošio 6,2 l na 100 km, što nije revolucionarno nisko, ali je solidno. Rekosmo, postoji jači i štedljiviji model pa razmislite o toj opciji.

Najopremljeniji serijski paket opreme naziva EX Spirit ALU, nudi stvarno sve što je potrebno, ali i priliči jednom imidž automobilu, od automatskog dvozonskog klima uređaja, preko automatskog paljenja svjetala, senzora za kišu, za parkiranje, kamere za vožnju unatrag itd. Itd. Čak su i obloge u vratima od umjetne kože koja izgleda poput prave, što će pohvaliti čak i ljubitelji životinja.

Za dodatnu zabavu, ali i komfor u vožnji, brine se tzv. infotainment sustav s dodirnim zaslonom koji je na granici premalog, no uz doplatu dolazi veći s navigacijskim uređajem. No, ovaj ima sve, osim spomenute navigacije, a osim dodirom, mnogim funkcijama je moguće upravljati glasom.

Kolo upravljača ima pregršt tipki kojima se upravlja, spomenutim sustavom, ali i putnim računalom, tempomatom te nečim što se rijeto sreće, pogotovo u ovoj kategoriji, a to je otporom servo upravljača. Tako je moguće, jednostavno i u svakom trenutku, podesiti otpor u tri nivoa: komforan, neutralan i sportski.

Iz svega navedenog je vidljivo da novi pro_cee’d nudi stvarno puno, a hoćete li, odabrati jedan od dva poneđana benzinska ili spomenuta turbo diesel motora, ovisi o vašim željama i mogućnostima. Početni model ima puno opreme po cijeni od 97.990 kn, a najskuplji, sa snažnijim dieselom 50 % više, što je još uvijek ispod 20.000 eura. Tome trebamo dodati i jedinstveno sedmogodišnje jamstvo koje Kia daje na sve svoje modele i dobivamo izrazito konkurentan automobil.

Tags: /