Kia / Testovi

Kia Rio 1,1 CRDi

Kia Rio, Hrvatski auto godine reklamira se kao automobil s rekordno niskom potrošnjom od svega 3,2 l na 100 km. Reklama se odnosi na model s 1,1-litrenim turbo diesel motorom, koji dolazi samo u jednom paketu serijske opreme, naziva Fun ECO Dynamics. Fun kao oznaka drugog od standardnih šest nivoa opremljenosti, a ECO Dynamics kao naglasak na štednju goriva putem Start/Stop sustava.

Spomenuti motor je maksimalne snage 55 kW (75 KS), što ga čini najslabijim motorom u ponudi, ali kako se pokazalo na testu i preslabim. Ako se prisjetimo testnog modela kojeg smo objavili u veljači, s najslabijim benzinskim motorom, maksimalne snage 63 kW (85 KS), rekli smo da se radi o best buy izvedbi, jer ta, obzirom na motor, najjeftinija izvedba ima dovoljno snage (više nego očekivano od početnog modela) i malu potrošnju, koja je na testu bila 6,9 l. Za turbo diesel maksimalne snage 66 kW (90 KS) morate izdvojiti 15.500 kn, što je neisplativa investicija. Za 1.000 kn manje možete dobiti model s ovim slabijim turbo diesel motorom, no razlika u potrošnji je premala da bi to stvarno bilo isplativo. Doduše, snažniji diesel u praksi troši oko 5 l pa svi koji mislite prevaliti više kilometara možda i nađu računicu. Podsjetimo i na tvorničko jamstvo u trajanju sedam godina ili 150.000 km.

Uzevši sve u obzir, a posebno malu potrošnju isprobanih modela, od testnog automobila smo očekivali više. Reklamnih 3,2 l na 100 km u praksi ne samo da ne postoji, nego je uobičajena testna ruta za ovu kategoriju automobila dovela prosječnu potrošnju na previsokih 6 l. Dakle, ako mislite pratiti promet u Zagrebu, kojeg spominjemo jer je dio uobičajene rute, a slični uvjeti su i u ostalim gradovima, onda je potrošnja sve samo ne slična reklamnoj.

Snaga i zakretni moment ovog motora su za Rio premali pa ste stalno u režimu oko i iznad 3.000 o/min, što je za diesel motor visoko i 1.000 o/min više nego kod većeg i jačeg motora. Drugim riječima, za svega 1.000 kn više je itekako isplativije uzeti jači motor. Kad sve zbrojimo i oduzmemo, slabiji benzinac ostaje best buy model.

Sve ostalo na ovom automobilu je uobičajeno za Rio i na visokoj razini, od ovjesa i općenito voznih svojstava, ako ne računamo preslab motor, do unutrašnjosti, koja slijedi dizajnerski smjer vanjskog dijela vozila i čini ovaj automobil poželjnim.

Prostrana unutrašnjost postavlja Rio u zoni između tržišnih B i C segmenata. Ovaj automobil definitivno pripada B segmentu, no stvarno je dovoljno prostran i komforan pa je zanimljiva alternativa, nešto većim, ali i skupljim automobilima.

Ne zaboravimo i da je sva aktivna i pasivna oprema dio serijske opreme već od početnog modela.

Tags: / /