Kia / Testovi

KIA Sportage CRDI 1,7

Tokom 2010. godine na svjetskom tržištu pojavila se treća generacije korejskog SUV-a, KIA Sportage. Model druge generacije predstavili smo vam u travnju 2009.

Drastična promjena, iz generacije u generaciju, karakteristika je razvoja ovog automobila. Nakon dvogodišnje stanke između prve dvije generacije, pojava neusporedivog modela bila je sasvim logična, a sada vidimo da postaje pravilo. Novi Sportage nema nikakvih dizajnerskih poveznica s modelom prethode generacije i kolko god je to nelogično, toliko je dobro, obzirom da je, za razliku od prethodnika, ovaj model, u svakom pogledu, u samom vrhu kategorije vozila kojoj pripada.

Radi se o srednje velikom SUV-u, obzirom da je narastao u duljinu i širinu, ali ne i u visinu, što ga čini elegantnijim, a zahvaljujući visoko postavljenim bočnim staklima, robustnijim od prethodnika. Koliko je pogođen dizajn, govore dobivene nagrade: iF Design Award i Posebno priznanje za dizajn na dodjeli HR Auto 2011.

Isprobali smo model s 1,7-litrenim turbo diesel motorom, maksimalne snage 84,5 kW (115 KS), koji dolazi isključivo s pogonom samo na prednje kotače. Radi se o novom motoru Hyundai-KIA kompanije, jednom od ukupno četiri motora predviđenih za hrvatsko tržište. Uz spomenuti motor u ponudi su dvolitreni turbo diesel, maksimalne snage 100 kW (136KS) i dva benzinska: 1,6-litreni, maksimalne snage 99 kW (135KS) i dvolitreni, maksimalne snage 120 kW (163 KS).

Postoji kategorija kupaca koji kupuju SUV i Crossover SUV automobile isključivo zbog njihovog izgleda, bez ikakve namjere vožnje na neasfaltiranim, odnosno tzv. zahtjevnijim terenima. Za takve kupce proizvođači nude modele s prednjim pogonom, koji se vizualno ne razlikuju od onih s pogonom na sve kotače.

KIA Sportage, obzirom da se radi o modelu s nagrađenim dizajnom, takvima nudi maksimalno. U kombinaciji s isprobanim motorom, takvi kupci će biti iznimno zadovoljni. Prosječna potrošnja ispod 7 l na 100 km i, za kombinaciju, na papiru, nejakog motora i velikog vozila, sasvim solidna ubrzanja te, općenito gledano, solidna vozna svojstva su bonus atraktivnom dizajnu.

Svima ostalima preporučujemo snažniji model s pogonom na sve kotače, jer i dalje ostajemo kod mišljenja da bi SUV trebalo kupovati zbog nekih drugih svojstava, a ne mode. Radi se o vozilima kojima potrošnja goriva drastično raste s brzinom kretanja, što itekako osjetimo na autoputevima, a o cijeni pneumatika da ne govorimo pa je sve opravdano samo ako se koristi u uvjetima za koje osobni automobil nije dovoljan.

Kako bilo da bilo, KIA Sportage treće generacije zadovoljit će svakoga tko traži moderan SUV. Početna cijena je 156.990 kn, a testni model košta 186.990 kn.

Tags: /