sport

Kolumna: Hamilton ili Rosberg – tko će biti novi prvak?

sezona-2014

Dvije runde su preostale u velikoj borbi između Nice Rosberga i Lewisa Hamiltona ove sezone. Mercedesov dvojac se izmjenjivao na prvom mjestu, izmjenjivali su se na drugom mjestu, a izmjenjivali su se i na najnižoj stepenici postolja. Toliko su se navikli na to postolje da je Toto Wolff bio strašno furiozan nakon španjolskog šljunka ili nakon anschlussa dva srebrna bolida u posljednjem krugu VN Austrije. Bilo je tu još cika caki pa, mora se reći, i džentlmenskih propuštanja.

Tri sezone smo u turbo-hibridnoj eri Formule 1 i dojam je kao da je njemačka momčad samo povećala dominaciju kada se očekivalo da bi ona trebala konačno doći kraju. Statistika pokazuje drugačije, ali iskreno govoreći dominacija Mercedesa se nastavila, ali jedna je stala – ona Lewisa Hamiltona unutar njemačke momčadi.

Ove godine je Rosberg više nego jednak suparnik Hamiltonu i ove godine je bliže nego ikad da dođe do prvog naslova svjetskog prvaka u karijeri.

Evo kakvo je stanje bilo 2014. godine prije VN Brazila.

Rosberg je 2014. godine i tijekom VN Brazila bio u igri za naslov prvaka. Doduše, imao je 24 boda manjka za momčadskim kolegom, ali pobjeda na Interlagosu i dvostruko bodovanje u Abu Dhabiju davali su mu priliku da preskoči Hamiltona i osvoji naslov prvaka u prvoj godini V6 ere. Međutim, Britanac je bio vidljivo bolji (koliko god to nekome smetalo). Rosberg i Hamilton uzeli su svaki po 14 postolja, ali je od tih 14 čak 10 puta bila pobjeda u Hamiltonovom slučaju. Međutim, druga i treća mjesta davali su priliku Rosbergu, a našlo se i pokoje odustajanje s druge strane Mercedesove garaže. (Važno je napomenuti da je Rosberg imao dva DNF-a, ali je imao problem s elektronikom u Yas Marini. Međutim, tamo nije odustao već je klasificiran kao 14.)

Iako je Hamilton bio bolji tijekom cijele sezone, nogometnim žargonom rečeno, broje se golovi tj. u ovom slučaju bodovi. Rosberg je imao priliku u Brazilu. I upravo tamo je nastupio pobjednički. Došao je s puno samopouzdanja i odmah je na stazi pokazao Hamiltonu tko je gazda Interlagosa. Bio je najbrži u svim sesijama te je i pobijedio u utrci. Jedinu stvar koju mu je uspio ukrasti momčadski kolega bio je najbrži krug utrke.

Rosberg je tom pobjedom smanjio zaostatak na 17 bodova te je to značilo da ako pobijedi u Abu Dhabiju, a Hamilton bude treći, naslov će pripasti Nijemcu. No, to se nije dogodilo. Hamilton je imao neviđen start. Ne samo u odnosu na Rosberga, već i na cijeli grid. Pobjegao im je odmah više od sekundu i postao je neuhvatljiv. I tijekom utrke, uvijek je pronalazio nešto više brzine od svojih konkurenata. Rosberg je na kraju još imao kvar na elektronici i njegova borba za naslov prvaka bila je završena. Rekao je tada Rosberg da će se vratiti još jači, a Hamilton je spakirao svoj drugi naslov svjetskog prvaka poprilično zasluženo.

Svi su nekako s oduševljenjem dočekali kraj sezone nadajući se da će 2015. donijeti med, mlijeko i pečene prepelice. Bilo je lijepo, ali većina nas je opet ostala slomljena srca.

Hamilton je još na VN SAD-a osigurao naslov prvaka, a onda je krenula Rosbergova serija. (Međutim, mora se priznati da je Hamilton vjerojatno smanjio pritisak nakon utrke u Austinu.)

Stanje prije VN Brazila 2015. bilo je riješeno, kao što smo već rekli. No, ostala statistika pokazuje da je Britanac opet bio dominanta figura u Mercedesu, a da je Rosbergu preostalo da skuplja mrvice – koliko god to grubo zvučalo.

sezona-2015

No, Rosberg je odlučio. Kad je već izgubio naslov, onda bar može uzeti preostale utrke. I tu je možda napravio najbolji potez svoje karijere. Rosberg je pobijedio u preostale tri utrke te sezone i digao je svoje samopouzdanje na izrazito visoku razinu. Uz to, postigao je strašnu mentalnu stabilnost i mirnoću koja ga krasi ove godine. Tko zna što bi se dogodilo da je Hamilton odlučio pobijediti u utrkama i nakon osvajanja naslova u SAD-u? Da je to napravio, možda bi do kraja slomio Rosberga i možda bi mu time pokazao gdje mu je mjesto i da mu ne može parirati, tko zna. No, Hamilton je pustio Rosberga da se razulari. Nijemac je došao do pobjede u Meksiku, Brazilu i Abu Dhabiju, a tu dominaciju je nastavio i u prve četiri utrke ove godine.

infografika

Ove godine tako Nijemac prvi puta ulazi s prednošću u posljednje dvije utrke sezone. Međutim, vidjeli smo već ove sezone da se može istopiti velika prednost. Oba Mercedesova vozača imaju podjednak broj postolja, ali po prvi puta je podjednak i broj u pobjedama. Nijemac je pun samopouzdanja i nije se dao da ga Hamilton psihički skrši, a upravo to mu je radio protekle dvije sezone. Čak i kad je Hamilton zaprijetio ove sezone, Rosberg se sabrao i vratio se. Štoviše, Rosberg je pokazao i zube na stazi. Da, neki dvoboji su završili u šljunku ili sa slomljenim prednjim krilom, ali takav pristup pokazuje da Nijemac više nije toliko konzervativan u duelu s momčadskim kolegom koliko je bio u protekle dvije sezone. Takav pristup omogućio mu je da Hamilton mora dvaput promisliti prije nego će ga napasti, ali moramo priznati da su ove godine Toto Wolff i Niki Lauda (pogotovo nakon Spielberga) odlučili stati na rep svojim vozačima.

Međutim, ne možemo tek tako zaboraviti Maleziju. Gluposti o tome da je Hamiltonu namjerno pokvaren motor možemo zaboraviti. Niti jedna momčad neće ‘osakatiti’ vozača koji im je donio dva naslova prvaka i pritom uništiti pogonsku jedinicu od nekoliko milijuna eura. Međutim, da je Hamilton otišao do kraja, sada bi on bio naprijed i vjerojatno nezadrživ do kraja sezone. Međutim, već smo rekli broje se bodove, a što bi bilo kad bi bilo u Formuli 1 ne postoji.

Iduća je VN Brazila. Hamilton nema još niti jednu pobjedu na Interlagosu, ali ako želi ostati u igri, morat će pobijediti ove godine. Na Rosbergu je sada da ponovi Brazil iz 2014. i da pokaže Hamiltonu tko je gazda na ovoj stazi. Međutim, ne smije biti i preoprezan ako će ići na to da bude drugi i da tako uzme naslov jer iza leđa prijeti Red Bull i uvijek može zapeti negdje u poretku.

Nico Rosberg više no ikad zaslužuje biti svjetskim prvakom, ali glupo je reći da tu titulu ne zaslužuje i Lewis Hamilton. Britanac se ove sezone niti jednom nije predao, ali ni Rosberg nije dao više da ga se ‘našutava’ okolo. Najispravnije bi bilo reći da ga obojica zaslužuju podjednako. Međutim, ovoga puta je izgleda došao red na Rosberga, a Hamilton neka čeka neku drugu priliku.

Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post’s poll.

Izvor: GP1.hr