Vijesti

Konceptni model Audi Sport quattro – premijera u Frankfurtu

Za proslavu 30. rođendana modela Sport quattro, Audi će predstaviti njegovog nasljednika na sajmu automobila 2013 IAA u Frankfurtu na Majni. Konceptni izložbeni model Audi Sport nastavlja velebnu tradiciju quattro pogona sa zapanjujućim coupe dizajnom i plug-in hibridnim pogonom s izlaznom snagom od 515 kW (700 KS).

quattro je više od tehnologije – quattro je filozofija. Taj je termin sinonim za sigurnu i sportsku vožnju, tehničku kompetenciju i dinamičan pristup životu. Od svog premijernog predstavljanja na modelu “Ur-quattro” 1980., Audi je prodao više od pet milijuna automobila sa stalnim pogonom na sva četiri kotača, što je mnogo više od bilo kojeg drugog proizvođača automobila “premium” klase na svijetu. Prednosti koncepta quattro i uspjeh postignut u utrkama impresivno se ističu već tri desetljeća.

Legendarni Audi klasik, Sport quattro, premijerno je predstavljen na natjecanju IAA 1983. i dizajniran kao homologacijski model za svjetsko prvenstvo u reliju. Sa snagom od 225 kW (306 KS) i brojnim tehničkim inovacijama, u svoje je vrijeme bio pravi super automobil. Kratki međuosovinski razmak, pogodan za visoku razinu upravljivosti, osigurao je modelu Sport quattro nepogrešiv izgled. Izgled trkaćeg automobila koji piše povijest utrka. Walter Röhrl bio je za njegovim upravljačem tijekom uvjerljive pobjede na Pike’s Peak brdskoj utrci u Coloradu, SAD-u.

S Audi Sport izložbenim konceptnim automobilom Audi dovodi svoju veličanstvenu tradiciju u sadašnje vrijeme i nastavlja s idejama koje su prvi puta viđene u studiji Audi quattro koncept prije tri godine. Ovaj coupe vješto kombinira DNK kod modela Ur-quattro i dramatičnu eleganciju. Na cesti izgleda snažno i moćno, s karoserijom nadvinutom nad 21-inčnim kotačima. Prevjesi su kratki, a proporcije sportski uravnotežene.

Poput modela Audi Sport quattro, konceptni Audi Sport quattro dizajniran je u duhu utrkivanja. Nijedno od dizajnerskih rješenja nije samo estetske prirode. Svako se razvilo iz tehničke funkcionalnosti, a neka odaju počast quattro modelima iz ranih 80-ih godina 20. stoljeća. To uključuje plosnate C-stupove i pravokutna dvostruka prednja svjetla s naprednom Audijevom Matrix LED tehnologijom koja će biti dostupna krajem ove godine na redizajniranom modelu Audi A8.

Plug-in hibridni pogon omogućuje konceptnom modelu Audi Sport quattro nevjerojatnu dinamičnost. Izlazna snaga sustava je 515 kW (700 KS), dok okretni moment iznosi 800 Nm. Energija se prenosi putem preinačenog tiptronic mjenjača sa osam brzina do pogonskog sklopa quattro koji ima sportski diferencijal na stražnjoj osovini. Sukladno primjenjivom standardu, izložbeni automobil troši u prosjeku 2,5 litara goriva na 100 kilometara i ima prosječnu emisiju CO2 59 grama po kilometru.

Kada V8 motor i elektromotor rade zajedno, konceptni model Audi Sport quattro ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi – baš kao što su to nekad činili snažni Audijevi reli automobili. Maksimalna iznosi 305 km/h.