Lexus / Testovi

Lexus CT

Lexus CT predstavljen je u ožujku 2010. godine na auto salonu u Ženevi, a proizvodnja za europsko tržište, za koje je izvorno i dizajniran, počela je u prosincu. Radi se o ulasku Toyotine “premium” marke u tržišni segment tzv. kompaktnih vozila, gdje u Europi, zbog najveće potražnje, vlada i najveća konkurencija. Naime, svi proizvođači, kojima je cilj broj prodanih vozila u Europi, moraju imati model u ovom segmentu.

Ono što Lexus CT izdvaja iz tržišnog segmenta, kojemu oblikom karoserije i veličinom pripada, je pogon i cijena, sukladna markama više kategorije. Lexus CT nije automobil kojime se žele napraviti rekordne brojke prodaje u odnosu na ostale automobile, sličnih dimenzija. To je jedinstven proizvod. Automobil koji će se svojim oblikom svidjeti Europljanima nudi luksuz primjeren marki Lexus i hibridni pogon, koji ga dodatno izdvaja iz konkurencije. U duhu je svjetskog trenda proizvodnje automobila s manjom potrošnjom goriva, a samim time i zagađenjem zraka.

Lexus CT ima poznati Toyotin pogonski sklop iz Priusa i Aurisa, koji se satoji od 1,8-litrenog benzinskog motora i elektro motora, ukupne maksimalne snage 100 kW (136 KS). Samo benzinski motor ima maksimalnu snagu 73 kW i to je podatak koji se upisuje u hrvatsku prometnu knjižicu, a prema njemu se računaju sva davanja prilikom registracije. Dok ostali imaju razne oblike poreznih olakšica, kojima motiviraju svoje građanje na kupnju hibridnih ili elektro automobila, u Hrvatskoj, turistički orijentiranoj zemlji koja bi trebala imati program očuvanja okoliša i ljepota prirode kojima se hvali, toga nema pa za utjehu ostaje u činjenica da vam računaju stope po vrijednostima snage samo benzinskog motora i tu prolazite nešto jeftinije.

Isprobavši Priusa i Aurisa, od Lexusa CT nismo puno očekivali. Ako se sjećate ili ponovno pročitate tekst na našim web stranicama, autofm.net, vidjet ćete da nam je Prius bio bolji od Aurisa, ali da praćenjem brzine prometa na testnim rutama nismo došli do revolucionarnih, ekoloških vrijednosti. Čak je Auris, manji automobil od Priusa trošio nešto više.

Lexus CT je ugodno iznenađenje. Auto ide bolje i troši manje od navedenih modela, što znači da su se za Lexus, koji je Toyotina “premium” marka, posebno potrudili i uspjeli. Lexus CT je moguće voziti samo na struju i preko 60 km/h, a mogućnost odabira između Eco, Normal i Sport moda omogućuje vam prilagodbu automobila vašim željama i temperamentu.

U unutrašnjosti je sve na visokom nivou, primjerenom ugledu Lexusa, a vidimo odmak od nekih Toyotinih dizajnerskih elemenata, koji su se zadržavali godinama, jednako na Toyoti kao i na Lexusu. U modelu CT sve izgleda daleko modernije.

U vožnji, osim male potrošnje, primjetna je usklađenost ovjesa i pogonskog sklopa pa je Lexus CT moguće voziti izrazito brzo, iako podatak poput ubrzanja od 0-100 km/h od 10,3 s to ne govori. Ovaj automobil je pravi primjer i pokazatelj da brojke koje se nalaze u tehničkim podacima vozila ne trebaju biti presudne u vašoj odluci pri odabiru automobila.

Iz navedenoga vidite da je Lexus napravio izvrstan posao, a prihvaćenost ovog modela na tržištu usmjerila je daljnji ravoj marke, što smo vidjeli na auto salonu u Frankfurtu.

Tags: /