Mazda / Testovi

Mazda3 Sport G100

Mazda3 treće generacije predstavljena je svijetu u Australiji u lipnju 2013. Nakon što je nova Mazda6 predstavljena u Rusiji, zanimljiv stav ove japanske marke iz kojeg možemo donositi različite zaključke. No da sad ne ulazimo u analizu svjetskog tržišta, koje usmjerava i takve poteze, nova Mazda3 je već na jesen prošle godine predstavljena Europljanima na međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu te ubrzo nakon toga stigla i na hrvatsko tržište.

Nova Mazda3 donosi punu implemetaciju, marketinški atraktivno nazvane, SKYACTIVE tehnologije i daljnju evoluciju tzv. KODO dizajna koji donosi, fluidne, elegantne linije. Da Mazda3 je izvana gledano vrlo slična većoj limuzini, koju smo spomenuli na početku, pogotovo ako gledamo četverovratnu izvedbu, što je jedna do dvije moguće. Naime, Mazdin model u tržišnom C segementu je ponuđen kao peterovratna i četverovratna karoserijska izvedba. Peterovratna se i dalje naziva Sport, dok je limuzinska izvedba samo Mazda3.

Na hrvastkom tržištu je Mazda3 Sport ponuđena, uz standardna četiri paketa serijske opreme i s jednim jeftinijim od limuzine pa je na taj način, upravo ta peterovratna izvedba, pristupačnija širem krugu kupaca.

Mi smo za početak isprobali peterovratni model s početnim benzinskim motorom i drugim paketom serijske opreme koji ima i dvozonski automatski klima uređaj, aluminjske naplatke, tempomat, sustav MZD Connect sa dodirnim zaslonom u boji i još mnogo toga. No, vratimo se malo na SKYACTIVE tehnologiju.

Zvučan naziv za tehnološka i tehnička rješenja kojima Mazda želi stvoriti automobile niskih emisija štetnih plinova, zadržavajući dobra vozna svojstva i performanse. Nova Mazda3 je pravi primjer, odnosno automobil iz kojeg je odmah vidljivo na koj način su Mazdini stručnjaci zamislili ostvariti zacrtane ciljeve. Prvo je čista fizika, odnosno omjer mase i snage vozila pa je nova Mazda3 maksimalno olakšana. Tu su se malo zaigrali pa je automobil nedovoljno zvučno izoliran. Dakle, testna Mazda3 ima nešto veću buku kotrljanja, koja drastično raste brzinom vožnje jer se s bukom kotača miješa zvuk zraka koji opstrujava karoseriju.

Drugo je konstrukcija motora. Početni benzinski ima zapreminu 1,5-litara i maksimalnu snagu 74 kW (100 KS) i 150 Nm zakretnog momenta, što se u praksi pokazalo nedovoljnim. Za razliku od mnogih, Mazda ne koristi manje benzinake turbo motore, već se odlučila smanjiti potrošnju i emisju štetnih plinova posebnom konstrukcijom atmosferskih benzinskih, koji imaju visok omjer kompresije od 14:1. U vožnji ovaj model ima problema s usponom na autocesti, dok će za grad i međuradske prometnice biti dovoljno. Potrošnja raste dinamičnijom vožnjom i vožnjom autocestom, što i nije neuobičajeno, ali jest osjetna razlika u potrošnji. Naime, kombinacija grada i izvangradskih prometnica daje prosječnih 6,5 l na 100 km, dok odlazak na autocestu može povečati prosječnu potrošnju i iznad 11 l. Kad smo sve isprobali, prosjek testa je iznosio 7,9 l, što nije problematično, ali nije revolucionarno štedljivo. Za pretpostaviti je da je dvolitreni benzinski motor snage 120 KS bolje rješenje, no o tome kada isprobamo model s tim motorom.

Ovjes je tradicionalno izvrstan, a komfor i dizajn unutrašnjosti će mnogima učiniti vožnju ugodnom. Naša zamjerka je kao i kod Mazde6 što su pretinci u vratima samo okrugli otvori za bočicu pića pa nedostaje mjesta za odlaganja kojekakvih sitnica. Sve ostalo izgleda bolje nego na većem modelu pa možemo zaključiti da je solidno i primjereno današnjem vremenu.

Nova Mazda3 je velik korak ka boljem u odnosu na solidan i dobro prihvaćen stari model pa možemo reći da se radi o itekako znimljivom automobilu u tržišnom C segmentu. Da je malo bolje zvučno izoliran, gotovo da mu nebismo našli zamjerku.

Tags: /