Mazda / Testovi

Mazda3 Sport G165 Revolution

Treća Mazda3 od redom dobivenih na test je Sport, dakle peterovratni model, s najsnažnijim benzinskim motorom u ponudi. Zgodno se to rasporedilo, od najslabijeg do najjačeg i dobar temelj za usporedbu i preporuku.

Radi se o dvolitrenom atmosferskom motoru, jednakom kao u modelu G120, no sa 165 KS, a ne 120 pa je logična oznaka G165. Pretposljednji paket opreme nosi naziv Revolution tako da je službeni naziv testnog modela Mazda3 Sport G165 Revolution.

No, dosta o nazivu. U protekle dvije objave, rekli smo sve općenite podatke i dojmove o modelu, neovisno o motoru, a sad treba dodati Red Dot 2014 nagradu za dizajn (Red Dot Award: Product Design 2014), koju je dobila upravo ta peterovratna inačica. Također treba spomenuti da je Mazda3 ušla među prva tri mjesta za izbor Svjetskog automobila godine.

Dakle, Mazda3 definitivno jest atraktivan model i obzirom da je dizajn uvijek na prvom mjestu pri odabiru automobila, možemo očekivati dobre prodajne rezultate. Neslužbeno doznajemo da je predviđena kvota za Hrvatsku u ovom trenutku popunjena do listopada pa bi uskoro moglo nestati mogućnosti kupnje u ovoj godini, što stavlja slatke brige pred hrvatskog uvoznika.

No, vratimo se testnom modelu.

Rekosmo, radi se o dvolitrenom motoru snage 121 kW (165 KS), koji daje solidne, ali ne i očaravajuće performanse uz neveliku potrošnju goriva, koja je nešto veća nego na slabijoj izvedbi G120, ali i dalje manja od onog najslabijeg, 1,5-litrenog benzinca.

Dakle, što se benzinaca tiče, tu je sve jasno. Dvolitreni motor je dobitna kombinacija, a odabir između dovoljnog G120 i snažnijeg, ali ne i osjetno življeg G165 je više psihološki faktor pa će se oni kod kojih je percepcija da moraju imat puno “konja” ispod poklopca motora odlučiti za jaču, a svima ostalima preporučujemo stvarno dovoljno snažnu i iznimno štedljivu izvedbu G120.

Revolution paket opreme ima stvarno sve što si možete zamisliti, od “head-up” zaslona do, ma uostalom, najbolje da odete na vrlo pregledne web stranice www.mazda.hr i uvjerite se sami. U prošlom testu smo rekli da je za stepenicu niži paket Attraction, koji je prvi s Bi-Xenon svjetlima, itekako dovoljan, a ovo je prava šminka. Vrijedi spomenuti da Revolution paket ima drukčiju instrument pluču, na kojoj dominira analogni brojač okretaja pa sve djeluje sportskije i temperamentnim vozačima atraktivnije.

Primjedbe za svaku Mazdu3 su neovisne o motoru i odnose na buku kotrljanja i buku vjetra, dakle, slabu zvučnu izolacija i nedostatak pretinaca u vratima. Valjda nismo jedini pa bismo voljeli da to Japanci s vremenom uvaže i poboljšaju, inače vrlo dobar automobil?

Na kraju, podsjetimo se nekih općih činjenica vezanih za novu Mazdu3.

Mazda3 treće generacije predstavljena je svijetu u Australiji u lipnju 2013., a već na jesen prošle godine predstavljena Europljanima na međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu te ubrzo nakon toga stigla i na hrvatsko tržište.

Tržištu je ponuđenau dvije karoserijske izvedbe, Sport (peterovratna) i Sedan (četverovratna).

Nova Mazda3 donosi punu implemetaciju, marketinški atraktivno nazvane, SKYACTIVE tehnologije i daljnju evoluciju tzv. KODO dizajna koji donosi, fluidne, elegantne linije

Za razliku od mnogih, Mazda ne koristi manje benzinake turbo motore, već se odlučila smanjiti potrošnju i emisju štetnih plinova posebnom konstrukcijom atmosferskih benzinskih, koji imaju visok omjer kompresije od 14:1.