Mazda / Testovi

Mazda6 CD150 Attraction

U 2013. godini predstavili smo vam tri inačice Mazde6, različitih oprema, motora i karoserijske izvedbe. Iako se Mazda6 treće generacije sada prodaje u samo dvije karoserijske inačice, odnosno više ne postoji opcija sa “skrivenim” petim vratima, zahvaljujući ponudi motora i paketa serijske opreme, ponuda je stvarno velika pa smo nedavno isprobali zlatnu sredinu prema snazi i paketu opreme, Mazdu6 s 2,2-litrenim turbo diesel motorom snage 110 kW (150 KS) i to u limuzinskoj izvedbi.

Serijski paket opreme nosi naziv Attraction i ukoliko vam nije potrebna kožna unutrašnjost, možemo reći da ima i više nego dovoljno elemenata koji čine vožnju sigurnom, udobnom i ugodnom. Naime, ovaj paket uključuje elektronsko praćenje i upozorenje vozila u mrtvom kutu, upozorenje za prelazak u suprotnu traku, parkirne senzore sprijeda i straga i još mnogo toga. Attraction je treći od četiri dostupna paketa serijske opreme, prvi s Bi-Xenon svjetlima u kombinaciji s dnevnim LED svjetlima, što izgleda posebno atraktivno i po danu i po noći.

Zahvaljujući tzv. SKYACTIVE tehnologiji koja je prvi puta predstavljena s modelom CX-5, aktualna Mazda6 je lakša od svoje prethodnice. Uz smanjenje mase, karoserija je čvršća 30%. Odnos mase i snage je jedan od najvažnijih faktora za performanse, ali i potrošnju goriva, no SKYACTIVE se odnosi i na motore, koji imaju, neovisno o pogonskom gorivu identičan omjer kompresije od 14:1. Visoko za benzinske, nisko za diesel motore.

Na primjeru testnog automobila, vidljive su sve prednosti ovakvog rješenja. Turbo diesel motor je tih, uz neznatne vibracije, gotovo na nivou benzinskog motora, a potrošnja je izvrsna. Prosjek je iznosio 6,6 l, a radi se o limuzini dugoj gotovo 4,9 m. Drugim rječima, izvrsno.

Prošle godine, upozoravali smo o razlici u cijeni modela s benzinskim i diesel motorom. Podsjetimo se tada je jednako opremljen automobil sa samo 5 KS snažnijim turbo diesel-om koštao čak 18.000 kn više. Sada, zahvaljujući drukčijem obračunu posebnog poreza na motorna vozila, diesel je postao jeftiniji za približno 7.000 kn pa je upravo ova kombinacija “best buy”, uzmemo li u obzir potrošnju goriva, nivo opreme i cijenu (237.492 kn).

Ostalo vrijedi za svaku Mazdu6 pa ponovimo.

Sedan je posebno elegantan i vjerojatno jedna od najatraktivnijih limuzina u svojoj kategoriji na tržištu. To je evolucija KODO dizajna u kombinaciji sa SKYACTIVE tehnologijom i predstavlja trenutno najveće Mazdino tehnološko i dizajnersko dostignuće. KODO (duša pokreta) je dizajnerska tema predstavljena konceptnim modelima Shinari i Takeri i sada je prisutna u svim novim Mazdinim modelima pa tako i u najnovijoj Mazdinoj limuzini. Inspirirana je pokretima živih bića i simbolizira okretnost, dinamičnost, snagu.

Zahvaljujući ovom pristupu, nova Mazda6 je automobil koji privlači pažnju, ali i dalje prepoznatljivo Mazda. Obzirom na inspiraciju KODO dizajna, za novu Mazdu6 možemo reći da je istovremeno mišićava i elegantna.

Kada bi KODO dizajn bio kvalitetno prenesen u unutrašnjost i vožnja velikim brzinama nešto tiša, bio bi to auto snova. Na žalost, unutarnji dizajn ne prati vanjski i u mnogim elementima djeluje grubo i zastarjelo. Pogotovo središnji dio s navigacijskim uređajem. Ne, nije loše, samo nije ni približno dobro kao što automobil izgleda izvana i kada ga prvi puta vidite očekujete više unutra. Posebna zamjerka je tzv. infotainment sustavu, koji “na papiru” ima sve, ali ne radi baš savršeno. Posebno iritira što uređaj ne pamti pjesmu reproduciranu s USB-a, već nakon gašenja vraća sve na početan položaj. Drugim riječima, stalno slušate prvu, odnosno, prvih nekoliko pjesama, ovisno o duljini trajanja perioda od paljenja do gašenja.

Kabina je prostrana, komfor na stražnjoj klupi na nivou kategorije, a prtljažni prostor velik iako ne toliko praktičan kao kod karavana, što je sasvim logično. Naprijed nedostaju pretinci za kojekakve predmete, pogotovo oni na kakve smo navikli u vratima gotovo svih automobila, u kojima Mazada6 ima samo po jedan okrugli otvor za bočicu pića.

Na kraju testa, možemo zaključiti da se radi o automobilu atraktivne vanjštine, izvrsnih voznih svojstava, koji je profitirao, odnosno pojeftinio nakon 01.07.2013. Istovremeno je to auomobil koji zaostaje u svega nekoliko elementa, koji realno ne iziskuju novac, već sam omalo višnje pažnje i promišljanja,  što od poslovično preciznih japanaca nismo očekivali.

Tags: / /