Mazda / Testovi

Mazda6 Wagon

Mazda6 WagonTri do četiri godine nakon predstavljanja nove generacije, u auto industriji je uobičajeno vrijeme za redizajn. Kako bi u 2015. godini imala najmlađu gamu na svijetu, Mazda nije čekala četiri, već je nakon tri godine tržištu ponudila blago stilski i daleko više tehnološki poboljšanu izvedbu svoje veće limuzine.

Mazda6 tako na prvi pogled izgleda isto kao i prije, no pomnije promatranje otkriva promjene na prednjem braniku, nešto drukčija svjetla i više kromiranih detalja (maska, obrub svjetala za maglu…). Izvrstan bazni dizajn očito nije trebalo dorađivati, što sigurno veseli vlasnike vozila godišta automobila prije redizajna.

Kada se ova, treća generacija Šestice pojavila na tržištu, izazvala je oduševljenje vanjskim dizajnom, no u tom trenutku kao da unutrašnjost vozila nije bila na istom nivou. Unutrašnjost je imala sve elemente komfora i tehnološki je bila na nivou auto industrije tog vremena, ali, stilski je to izgledalo nepovezano s vanjskim izgledom i pomalo zastarjelo. Danas to više nije slučaj pa sada Mazda6 izgleda vrlo privlačno i izvana i iznutra. U svega tri godine, dosta se toga promijenilo općenito u autoindustriji i trend izdvojenog ekrana tzv. infotaiment sustava, nalik ‘tablet’ računalu je trend koji nije moguće zanemraiti. Tako i Mazda6 sada ima vidno naglašeni zaslon, no stilski dovoljno uklopljen u ostatak interijera. Svim funskcijama se jednostavno upravlja logično postavljenim prekidačima smještenim između prednjih sjedala, iza ručice mjenjača. Radi se o prirodnom položaju ruke i upravljanje sustavima, bez obzira radi li se o navigaciji, telefonu ili audiu, je brzo i efikasno, što je posebno bitno iz sigurnosnog aspekta, a ne samo zbog komfora i ugode u vožnji.

Za ugodu u vožnji zaslužna su kvalitetno postavljena i profilirana sjedala, izvrstan ovjes, zvučna izolacija i pogonski sustavi.

Novost je posbeno izveden Start/Stop sustav, koji gasi motor prilikom kratkog stajanja i automatski pokreće kod kretanja vozila. Dok se mnogi proizvođači oslanjaju na baterije većeg kapaciteta, Mazda6 ima dodatno kondenzator velikog kapaciteta. Zahvaljujući upotrebi kondenzatora, moguće je u izrazito kratkom vremenu pohraniti veliku količinu električne energije dobivene kočenjem pa pogonski motor ne gubi snagu za opskrbu električnih trošila poput svjetala i klima uređaja.  Rezultat je manja potrošnja i emisija štetnih plinova. Tako automobil koji smo imali na testu, s turbo diesel motorom maksimalne snage 110 kW (150 KS) i ručnim mjenjačem, ima emsijij CO2 od svega 104 g/km. to je izvrstan podatak za ovako veliku limuzinu, odnosno u ovom slučaju karavan.

Sve promjene u potpunosti su jednake za limuzinu i karavan pa je odabir između ta dva karoserijska oblika ovisan o potrebama potencijalnog kupca. Karavan je, logično, praktičniji, s iskoristljivijim prtljažnim prostorom i mogučnošću utovara glomaznijih predmeta, no stilski je jednako atraktivan poput limuzine. To ga čini iznimno zanimljvim velikim obiteljskim automobilom, za sve koji odolijevaju trendu SUV-a.

Početna cijena za karavan je 219.906 kn.