Mazda / Testovi

Mazda6 Wagon

Treća generacija Mazde6 predstavljena je na Moskovskom autosalonu krajem kolovoza 2012. i izazvala brojne pozitivne reakcije diljem svijeta. Prvenstveno zahvaljujući vanjskom dizajnu, zbog kojeg je ušla u finale kategorije Svjetski dizajn godine 2013.

Nova Mazda6 je evolucija KODO dizajna u kombinaciji sa SKYACTIVE tehnologijom i predstavlja trenutno najveće Mazdino tehnološko i dizajnersko dostignuće. KODO (duša pokreta) je dizajnerska tema predstavljena konceptnim modelima Shinari i Takeri i sada je prisutna u svim novim Mazdinim modelima pa tako i u najnovijoj Mazdinoj limuzini. Inspirirana je pokretima živih bića i simbolizira okretnost, dinamičnost, snagu.

Zahvaljujući ovom pristupu, nova Mazda6 jest atraktivan automobil. Automobil koji privlači pažnju, ali i dalje prepoznatljivo Mazda. Obzirom na inspiraciju KODO dizajna, za novu Mazdu6 možemo reći da je istovremeno mišićava i elegantna, bez obzira radi li se o limuzinskoj ili karavan izvedbi, kakvu smo isprobali.

Radi se o karavanu s 2,2-litrenim turbo-diesel motorom maksimalne snage 110 kW (150 KS), s ručnim šesterobrzinskim mjenjačem i Attraction paketom opreme, koji uključuje elektronsko praćenje i upozorenje vozila u mrtvom kutu, upozorenje za prelazak u suprotnu traku, parkirne senzore sprijeda i straga i još mnogo toga. S ovim motorom je dostupan i automatski mjenjač, a Attraction je treći od četiri dostupna paketa serijske opreme, prvi s Bi-Xenon svjetlima u kombinaciji s dnevnim LED svjetlima, što izgleda posebno atraktivno i po danu i po noći.

Zahvaljujući SKYACTIVE tehnologiji koja je prvi puta predstavljena s modelom CX-5, kojeg smo vam predstavili prvi puta u rujnu prošle godine, nova Mazda6 je lakša i učinkovitija od svoje prethodnice. Uz smanjenje mase, karoserija je čvršća 30%. S masom od svega 1335 kg i 150 KS, ovaj veliki karavan nudi užitak u vožnji u svakom trenutku i svim situacijama. Odnos mase i snage je jedan od najvažnijih faktora za performanse, ali i potrošnju goriva, no SKYACTIVE se odnosi i na motore pa je tako ovaj turbo-diesel smanjenog omjera kompresije na 14:1. Zahvaljujući tome, štedljiviji je, mirnijeg rada i boljeg zvuka od prethodnika. Kad sve to zbrojimo, dobijemo upravo ono što s je s dizajnom Mazde6 naglašeno: dinamičan, snažan, okretan automobil.

Da, Mazdu6 je užitak voziti, no kada bi KODO dizajn bio kvalitetno prenesen u unutrašnjost, bio bi to auto snova. Na žalost, unutarnji dizajn ne prati vanjski i u mnogim elementima djeluje grubo i zastarjelo. Pogotovo središnji dio s navigacijskim uređajem. Ne, nije loše, samo nije ni približno dobro kao što automobil izgleda izvana i kada ga prvi puta vidite očekujete više unutra. Kabina je prostrana, komfor na stražnjoj klupi na nivou kategorije, a prtljažni prostor velik i praktičan, no naprijed nedostaju pretinci za kojekakve predmete, pogotovo oni na kakve smo navikli u vratima gotovo svih automobila, u kojima Mazada6 ima samo po jedan okrugli otvor za bočicu pića.

Početna cijena za Mazdu6 Wagon s diesel motorom je 207.900 kn. S Attraction paketom opreme, navigacijskim uređajem i metalik lakom, raste na 251.900 kn.