Mazda / Testovi

Mazda6

Iako se Mazda6 treće generacije sada prodaje u samo dvije karoserijske inačice, odnosno više ne postoji opcija sa “skrivenim” petim vratima, zahvaljujući ponudi motora i paketa serijske opreme, ponuda je stvarno velika i svatko će nači sebi odgovarajuću kombinaciju. Iz tog razloga vam nakon najskuplje sedan izvedbe, predstavljamo najjeftiniju.

Radi se o modelu s dvolitrenim benzinskim motorom maksimalne snage 107 kW (145 KS) i tzv. Emotion paketom opreme, kojemu su dodani automatski dvozonski klima uređaj i navigacija.

Zahvaljujući SKYACTIVE tehnologiji koja je prvi puta predstavljena s modelom CX-5, nova Mazda6 je lakša od svoje prethodnice. Uz smanjenje mase, karoserija je čvršća 30%. Odnos mase i snage je jedan od najvažnijih faktora za performanse, ali i potrošnju goriva, no SKYACTIVE se odnosi i na motore pa je tako ovaj atmosferski benzinski motor povečanog omjera kompresije na 14:1 i u tom elementu izjednačen s turbo diesel-om. Zahvaljujući tome je učinkovitiji, odnosno štedljiviji.

Prosječna potrošnja iznosila je samo 7,6 l na 100 km, uz zavidne mogućnosti, kako ubrzanja s mjesta, tako kod pretjecanja. Ne zaboravimo, radi se o limuzini dugoj gotovo 4,9 m. Drugim rječima, izvrsno i sada kada smo isprobali i benzinski i turbo diesel gotovo iste snage dolazimo do zaključka da su turbo diesel motori neznatno, a benzinski znatno smanjene potrošnje. Odnosno, atmosferski benzinac u praksi troši poput turbo diesel-a. Obzirom da je turbo diesel skuplji 18.000 kn, sve vam je jasno. Bolje je investirati u opremu, koja će vam vožnju učiniti ugodnijom, nego u snažniji benzinski ili turbo diesel motor.

Ostalo vrijedi za svaku Mazdu6 pa ponovimo.

Sedan je posebno elegantan i vjerojatno jedna od najatraktivnijih limuzina u svojoj kategoriji na tržištu. To je evolucija KODO dizajna u kombinaciji sa SKYACTIVE tehnologijom i predstavlja trenutno najveće Mazdino tehnološko i dizajnersko dostignuće. KODO (duša pokreta) je dizajnerska tema predstavljena konceptnim modelima Shinari i Takeri i sada je prisutna u svim novim Mazdinim modelima pa tako i u najnovijoj Mazdinoj limuzini. Inspirirana je pokretima živih bića i simbolizira okretnost, dinamičnost, snagu.

Zahvaljujući ovom pristupu, nova Mazda6 je automobil koji privlači pažnju, ali i dalje prepoznatljivo Mazda. Obzirom na inspiraciju KODO dizajna, za novu Mazdu6 možemo reći da je istovremeno mišićava i elegantna.

Kada bi KODO dizajn bio kvalitetno prenesen u unutrašnjost i vožnja velikim brzinama nešto tiša, bio bi to auto snova. Na žalost, unutarnji dizajn ne prati vanjski i u mnogim elementima djeluje grubo i zastarjelo. Pogotovo središnji dio s navigacijskim uređajem. Ne, nije loše, samo nije ni približno dobro kao što automobil izgleda izvana i kada ga prvi puta vidite očekujete više unutra. Kabina je prostrana, komfor na stražnjoj klupi na nivou kategorije, a prtljažni prostor velik iako ne toliko praktičan kao kod karavana, što je sasvim logično. Naprijed nedostaju pretinci za kojekakve predmete, pogotovo oni na kakve smo navikli u vratima gotovo svih automobila, u kojima Mazada6 ima samo po jedan okrugli otvor za bočicu pića.

Početna cijena je 189.900,00 kn, a za odabir preporučamo konfigurator na Mazdinim hrvatskim stranicama kako biste odabrali najbolju opciju pa nakon toga odlazak u salone na probnu vožnju.

Tags: /