Mercedes-Benz / Testovi

Mercedes-Benz ML 350 BlueTEC 4MATIC

Treća generacija Mercedesovog američkog SUV-a u prodaji je od 2011. M klasa, kako se to sad zove, proizvodi se u SAD-u i Meksiku, a samo prvu generaciju, tada naziva ML, su za europsko tržište proizvodili u Austriji. Iako se modeli i dalje zovu ML, od druge generacije ovog automobila krenulo se s nazivom M klasa.

ML 350 BlueTEC 4MATIC, službeni je naziv testnog vozila. Veliki SUV, pozicioniran između modela GLK i GL već je u svojoj prvoj generaciji, kodnog imena W163 ponudio prestižno vozilo, ponudivši, novu tehnologiju upakiranu u luksuznI SUV. Novi model nastavlja smjer zacrtan s prve dvije generacije i s nešto više od 4,8 m duljine ovo je najveći ML do sada.

Bilo gledano izvana ili iznutra, novi ML je tipični Mercedes. Robustan, ali i elegantan, ne izgleda toliko veliko na prvi pogled, no daje do znanja da se radi o moćnom vozilu. Sa stalnim pogonom na sve kotače, idealan je za sve uvjete na i izvan asfalta, osim onih najekstremnijih za koje vam je ipak potreban terenac.

Zahvaljujući pomaku ručice automatskog mjenjača iza kola upravljača, na mjesto gdje se nekad davno nalazila kod većine proizvođača, u Mercedesu su dobili prostor između prednjih sjedala, iskoristiv za razne pretince i smještaj tipki za odabir načina rada pogona, mjenjača i motora, ovisno o vrsti podloge po kojoj vozite.

Vozili smo ML s jačim od dva moguća turbo diesel motora. Slabiji je četverocilindrični, maksimalne snage 150 kW, dok je ovaj jači, s maksimalnom snagom 190 KW, V6 motor. Uz ove motore postoje i dva benzinska V6 i V8 motora, maksimalnih snaga 225 i 386 kW.

Svi modeli opremljeni su sedam-brzinskim automatskim mjenjačem, koji pravovremeno mijenja prijenosne odnose i ne narušava vozna svojstva, kao što to zna biti kod nekih drugih automobila. BlueTEC tehnologija za smanjenje NOx-a omogućuje i ovako snažnim motorima zadržavanje emisije NOx-a unutar američkih normativa od 0,05 g po milji, što je daleko stroža norma od europske (0,4).

Prosječna potrošnja na testu iznosila je prihvatljivih 10,7 l na 100 km, što jest daleko više od navedenog u tehničkim podacima, ali nije zabrinjavajuće. Ipak se radi o modelu težem od 2,2 t, a kombinacija motor-mjenjač-pogon-ovjes omogućuje brzu vožnju po asfaltu i kvalitetno je rješenje za izazove izvan asfaltiranih prometnica.

Luksuz velike limuzine upakiran u robustan SUV je ono što možemo reći, ako pričamo o dojmu koji ovaj automobila ostavlja nakon što ga provozate. Neka rješenja u unutrašnjosti, ali čak i prekidači, poznati su iz nekih drugih Mercedesovih modela pa ste s jedne strane u poznatom vozilu, ali s druge strane vam je jasno da se negdje mora uštedjeti pa makar se radilo o Mercedesu. Testni model, s određenim elementima s popisa dodatne opreme košta nešto manje od 100.000 eura, što je nešto više od 18.000 eura više nego u njemačkoj, no hrvatski kupci Mercedesa, nisu od onih koji pitaju za cijenu, a M klasa će im pružiti sve ono što traže od bilo koje Mercedesove limuzine, samo što im SUV pruža neke mogućnosti koje od limuzine ne mogu dobiti.