sport

Mercedes: Bit će teško pobijediti

Mercedesu je napokon krenulo ovog vikenda na VN Španjolske. Nakon što su odvozili sva tri slobodna treninga s najboljim vremenima, u kvalifikacijama je Lewis Hamilton uspio osvojiti prvu startnu poziciju. No, u momčadi su oprezni po pitanju prilike za pobjedu, pogotovo zbog promjenjivih uvjeta koji razdvajaju učinak na kvalifikacijama i utrci. Glavni inženjer njemačke momčadi Andrew Shovlin objašnjava situaciju;

“Svjedočili smo odličnim krugovima koje su odvozili naši vozači. Za cijeli tim je vrlo zadovoljavajuće što smo po prvi put ove sezone zauzeli prednji red.”

“Čak smo i očekivali da će temperature staze pasti ove subote. No, nismo očekivali da će se baš toliko ohladiti,” Objasnio je Shovlin.

Naglasio je kako stvaranje taktike s obzirom na promjenjivu temperaturu nije bilo lako. Prema Shovlinu, svi su odjednom imali isti princip za vožnju kvalifikacijskih krugova. Zbog toga, Mercedesu se bilo teško istaknuti u gomili.

“Do kvalifikacija, temperature se nisu puno razlikovale u odnosu na posljednje zimsko testiranje.. Iskorištavanje punog potencijala guma nije bio lak zadatak. Imali smo u vidu proći drugu rundu na mekim gumama. No čini se da je prva desetorica u poretku imala istu ideju,” Izjavio je Shovlin.

Do zadnje kvalifikacijske runde već su imali spreman pristup. Jedino što je i dalje postojala bojazan da sve prokockaju zbog moguće loše odluke.

“U ovakvim uvjetima, teško je procijeniti koja vrsta guma će nas učiniti najbržima. Imali smo mogućnost izlaska na Softu ili Supersoftu u zadnjoj kvalifikacijskoj rundi. Ipak smo se odlučili na Supersoft jer smo s njom imali dobar balans u prvoj rundi. Činilo se da da će nam biti lakše izvući više gripa na toj komponent.”

Zbog velikog broj startegija koje momčadi imaju u planu primijeniti, Mercedesu će biti teško proći ciljem prije svih.

“Bit će prilično teško doći do pobjede. Momčadi se neće ustručavati unijeti svoje najbolje strategije. Ali, imali smo dobar bolid u svim utrkama ove sezone te ćemo dati sve od sebe da dođemo do dvostrukog postolja.

Bez sumnje, Mercedes je u odličnoj poziciji da poveća bodovnu prednost nastupom u današnjoj utrci. Hoće li pokazati da je u stanju kompletirati izvrstan vikend pobjedom u utrci, preostaje nam vidjeti danas u 15 sati.

Izvor: GP1.hr