sport

Mercedes: Motor treba imati važnu ulogu u Formuli 1

Posljednjih dana se vode rasprave oko finaliziranja dijela tehničkog pravilnika vezanog za motore, koji bi od sljedeće godine trebao utjecati na nekoliko stavki od kojih je najvažnija ‘izjednačavanje snage motora’, odnosno umanjivanje utjecaja koji pogonska jedinica ima na ukupnu brzinu bolida Formule 1. Razlike bi među proizvođačima tako trebale biti unutar 2%, što bi trebalo smanjiti razmak među momčadima. S tim se nikako ne slaže Mercedesov tehnički direktor Paddy Lowe, čija momčad od uvođenja novih pogonskih sustava u Formulu 1 uživa veliku prednost. Ferrari je napravio dosta dobar posao sa svojim motorom, dok se od Renaulta i Honde još uvijek čeka pravi odgovor.

Lowe smatra da prednost koja dolazi iz same pogonske jedinice nije ni po čemu drugačija od prednosti koju nosi bilo koji drugi dio bolida.

“Zanimljiva stvar koja je proizašla iz trenutnog pravilnika je ta da pogonska jedinica ili motor ne bi trebali činiti razliku. Imali smo to kratko razdoblje u Formuli 1 kada su motori bili zamrznuti, ali za mene to nije normalno. Razlog leži u imenu, ovaj sport se s razlogom naziva motorsport!”

“Prema tome, ne mogu shvatiti zašto bismo trebali misliti da motor ne bi trebao igrati ulogu u performansama. Vratili smo se nešto što je uvijek imalo svoju ulogu i mislim da je to potpuno ispravno. Ako Formula treba biti natjecanje sportaša i tehnologije, onda se treba raditi o cijeloj tehnologiji, a ne samo dijelu koji se nekima sviđa.”

Izvor: GP1.hr