sport

Mercedesovi rivali mogli bi blokirati najnoviju soluciju za povećanje buke

Mercedes

Prema nekim navodima, Ferrari i Renault mogli bi blokirati uvođenje ‘megafon’ rješenja za povećanje buke koje će Mercedes testirati nakon VN Španjolske. Međutim, prije nego se novo rješenje bude moglo koristiti na trkaćim vikendima, ‘ostali proizvođači, Ferrari i Renault, bi se trebali složiti’, izvještava APA koja tvrdi da je Mercedes sustav razvio radi svoje koristi. Međutim, Niki Lauda se ne slaže s time te tvrdi da su oni jedini tim koji je odgovorio na zahtjeve navijača za više buke te da se njihovo rješenje jednostavno može dodati na kraj bilo kojeg ispušnog sustava uključujući one Renaulta i Ferrarija, a dodao je da su početni testovi pokazali ‘postizanje gotovo dvostruke količine buke’ trenutnih V6 motora.

“To ne mijenja broj konjskih snaga. Mijenja se samo kraj ispušnog sustava koji pravi više buke. Svi misle da je Mercedes to učinio kako bi imao prednost a to je potpuno netočno. Ostali nisu ništa učinili. Problem je što bi se svi timovi morali složiti. Samo zbog toga da se to ne dogodi? Kakva glupost”, rekao je Lauda za njemački Bild.

Renault se ne slaže da Formula 1 ima problem sa zvukom.

“Uzmimo za primjer najpoznatiju utrku izvan Formule 1, Le Mans. Bio sam tamo prošle godine gdje je bilo više od 70 automobila na stazi i usprkos tome proizveli su manje buke na startu od naša 22 F1 bolida. Ali nitko ne govori da Le Mans nije fantastična utrka. Ako je GP2 glasniji to samo znači da su zastarjeli. Morate ići u skladu s vremenom jer više nije vrijeme za V10 ili V8 koji troše 60 litara goriva na 100 kilometara”, rekao je predsjednik Renault Sporta F1 Jean-Michel Jalinier za Speed Week.

Zanimljivo, izgleda da se Mercedesovom rješenju neće protiviti njihovi glavni rivali, Red Bull.

“Test idućeg tjedna je korak u pravom smjeru. GP2 serija je sada glasnija od Formule 1 a to ne može biti tako”, rekao je dr. Helmut Marko.

Izvor: GP1.hr

Category: Novosti F1, Jalinier, Lauda, Mercedes, Renault