Vijesti

Muzej dizajna u Londonu odlikovao Volkswagenov XL1 nagradom za “Dizajn godine”

Volkswagen XL1Londonski Muzej dizajna odlikovao je inovativno dizelsko plug-in hibridno vozilo nagradom “Dizajn godine” u kategoriji “Dizajn u transportu”.

Volkswagen XL1 tehnološki je highlight koji se od prošle godine u limitiranoj seriji proizvodi u Osnabrücku. Spektakularni dvosjed konstruirao je tim Volkswagenovih inženjera pod vodstvom Klausa Bischofa, voditelja Odjela za dizajn marke Volkswagen. Iako je dizajn karoserije beskompromisno podređen zakonitostima aerodinamike, XL1 se već danas smatra ikonom dizajna.

Odozgo oblik podsjeća na tijelo dupina, posebno u stražnjem području. Linije karoserije od ugljikovih vlakana optimalno se prilagođavaju strujanju zraka i tako smanjuju otpor zraka. Silueta krova slijedi liniju koja čini luk od A-stupa do stražnjeg dijela vozila. Stražnji kotači potpuno su obloženi, kako bi se i u tom području izbjegla vrtloženja. Umjesto vanjskih zrcala, u krilnim vratima integrirane su male kamere koje u funkciji e-zrcala (digitalnih vanjskih zrcala) stražnji prostor prikazuju na dva zaslona u unutrašnjosti vozila.

Uz izvrsnu cW vrijednosti od 0,189 postignut je i elegantan oblik, koji je uvjerio i stručnjake za dizajn u Londonu.

Volkswagen XL1, iznimno štedljivi dvosjed (potrošnja od 0,9 l/100 km prema NEDC – novi europski ciklus vožnje za mjerenje potrošnje goriva) moći će se u londonskom Muzeju dizajna razgledati do 25. kolovoza.

Tags: / /