Nissan / Testovi

Nissan Juke

Nissan Juke predstavljen je prošle godine na salonu u Ženevi. Radi se o malom “Crossover-u”, baziranom na Nissanovoj B platforrmi, koju koriste modeli Micra, Note, Cube i Dacia Duster.

Dugačak 4,135 m, širok 1,765 m i visok 1,57 m, Juke je sve samo ne automobil uobičajenog izgleda za vozila ovih dimenzija i namjene. Dok večina proizvođača primjenjuje podjednake stilske elemente, bez obzira na kategoriju vozila, kako bi zadržali prepoznatljivozt marke, u Nissanu su se odlučili na odvažan korak i napravil automobil koji, ne samo da odskače od marke, već i od svih ostalih modela na tržištu. To je rizik koji se ne isplati uvijek, no prema reakciji prolaznika, gdje god da smo sparkirali ovo vozilo, izgleda da je Nissan napravio izvrstan potez.

Juke izgleda futuristički, gotovo svemirski, iako kad bolje pogledamo možemo naći dijelove koji nas podsjećaju na Micru, Murano, ali i Volvo C30. Teško je danas izmisliti nešto potpuno drukčije od svega, ali u Nissanu su očito uspjeli u namjeri stvaranja proizvoda koji će biti prepoznatljiv, svoj i moderan.

Isprobali smo najjači i serijski najopremljeniji model s 1,6-litrenim turbo benzinskim motorom, maksimalne snage 140 kW (190 KS), automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače. Kategorija “Crossover” u prjevodu naziva govori da se radi o tzv. prijelaznim modelima između različitih kategorija, no bolje je reči da se radi o vozilima koja su upotrebljiva za različite namjene i načine vožnje, za kakve postoje i specijalizirani modeli. Tako je baš ovakav model, automobil s kojime možete podjednako uživati vozeći kroz bespuća, po neasfaltiranim cestama, na autoputu, na brdovitim, zavojitim putevima ili na trkačoj stazi. Da, u Nissanu su uspjeli ponuditi model koji je zabavan za vožnju, a nije Z ili GT-R pa je i cijenom dostupniji široj kategoriji kupaca.

Zahvaljujući automatskom CVT mjenjaču s mogućnošću ručnog mijenjanja brzina i 3 moda: NORMAL, SPORT i ECO, automobil mijenja ćud i daje vam mogućnost za igru. Odabirom jednog od ovih modova, mijenjate postavke mjenjača, servo upravljača, papučice “gasa” itd. pa Juke doslovce mijenja ćud: od tromog automobila za lagano kruženje u ECO modu, solidnog vozila u NORMAL-u do jurilice u SPORT-u. Kad tome dodamo mogućnost forsiranja pogona na samo prednje kotače ili na sve kotače, odnosno standardnu opciju gdje automobil sam procjenjuje na koji kotač treba prebaciti snagu, dobivamo stvarno zabavno vozilo za različite podloge i načine vožnje.

E sad, zabava košta pa je takav automobil u Hrvatskoj s cijenom od 208.000 kn plus dodatna oprema, čemu trebamo dodati i popriličnu prosječnu potrošnju od 12,6 l, dok se Juke sa slabijim motorom ili pogonom na samo prednje kotače prodaje po početnoj cijeni od 118.000 kn. To znači da možete imati vozilo jednako atraktivnog izgleda za puno manje novaca, ali i s manje zabave u vožnji. U ponudi su još isti motor bez turba, s maksimalnom snagom 86 kW (117 KS) i 1,5-litreni turbo diesel, maksimalne snage 81 kW (110 KS), ali pogon na sve kotače dolazi samo s ovim, najjačim, kakvog smo isprobali.

Nissan Juke u najskupljoj izvedbi je atraktivno vozilo, zabavno za vožnju bez obzira radi li se o bespućima ili trkaćoj stazi, dok za šminku u gradu postoje jeftinije izvedbe, osjetno slabijih voznih svojstava, a takve će, najvjerojatnije, kupiti 90% hrvatskih kupaca i obzirom da će se odreći zabavnog dijela više će primjetiti spomenute nedostatke.

Tags: /