Vijesti

Nova Mercedes-Benz S klasa stigla je na hrvatsko tržište

Inteligentna i sigurna vožnja, učinkovita tehnologija i esencijalni luksuz – to su tri ključne smjernice, odnosno temeljna očekivanja postavljena pred konstruktore nove S-klase (W222).

Prednjim dijelom dominira monumentalna i visoko uspravljena maska hladnjaka, te svjetlosni sklopovi s čak 56 dioda po jedinici (inače, u ovom modelu nema više niti jedne klasične žarulje). Bočna linija podsjeća na coupe, s padajućom linijom stražnjeg kraja koja rezultira najnižim koeficijentom aerodinamičkog otpora, od 0.24 Cd (hibridno izdanje S 300 BlueTEC HYBRID bilježi još nižu vrijednost od svega 0.23 Cd), u kategoriji.

Unutrašnjost automobila odlikuje se besprijekornom ergonomijom i kvalitetom ugrađenih materijala. Središnju konzolu određuju dva impresivno velika i na dodir osjetljiva zaslona od po 12.3 inča. Na taj je način povećana preglednost i pojednostavljen nadzor nad upravljačkim funkcijama i voznim svojstvima. Upravljač ima samo dva kraka sa strateški raspoređenim radnim gumbima kojima vozač upravlja palčevima.

U standardnoj opremi ističu se i posebno inovativni detalji poput grijanih naslona za ruke, sjedala s masažnim funkcijama, samozatezajućih stražnjih pojaseva u koje su integrirani zračni jastuci, te ambijentalno osvjetljenje dizajnirano kroz svjetlosne impulse čak 300 LED dioda.

Na popisu sigurnosne opreme je i Magic Body Control, sustav ovjesa koji se samostalno prilagođava uvjetima na cesti, zahvaljujući brzom procesuiranju podataka koje prikuplja pomoću kamere za nadzor ceste ispred vozila.

Liderski status u premium segmentu nova S-klasa zapečatila je i znatno povećanim putničkim prostorom. Automobil je u standardnoj karoserijskoj izvedbi sada dug 5.116 mm duga (produžena varijanta čak 5.246 mm), širok 1.899 mm i visok 1.483 mm, a vozi na međuosovinskom razmaku od 3.035 mm.

Na hrvatskom tržištu S-klasa nastupa s tri modela. Benzinski S400 Hybrid s 3.5-litrenim V6 motorom snage 302 KS i elektromotorom s dodatnih 27 konja, te S500 s 4.7-litrenim V8 snage 448 KS (do stotke ubrzava za 4.8 sekundi). I dizelski S350 BlueTec s 3.0-litrenim V6 snage 258 KS i 620 Nm okretnog momenta kojemu do maksimalnih 250 km/h treba tek 6.8 sekundi.