Vijesti

Nova SPA platforma primiče Volvo budućnosti u kojoj ne bi trebalo biti prometnih nesreća

Nove elegantne dizajnerske linije najvidljivije su prednosti nove podesive Volvo SPA platforme (Scalable Product Architecture), no njezina inovativno genijalna arhitektura omogućuje švedskoj kompaniji da dodatno učvrsti svoje vodstvo na polju sigurnosti te ubrza put prema cilju koji nalaže da do 2020. godine nitko u Volvo automobilu ne bi trebao smrtno stradati ili biti teško ozlijeđen.

“Nastavljamo s našim beskompromisnim stavom kada je u pitanju ponuda izvrsne zaštite. Nova arhitektura otvara mogućnosti dodatnih poboljšanja. Struktura nadolazećeg novog XC90 modela, podrazumijeva preko 40 posto toplinski obrađenog čelika, što značajno povećava čvrstoću karoserije, ali bez dodatne mase.”, napominje Jan Ivarsson, stariji menadžer sigurnosne strategije pri Volvo Cars kompaniji.

Nova SPA platforma uključuje i inovativnu električnu arhitekturu koja značajno povećava inteligentnost automobila. Arhitektura je dizajnirana za jednostavnu ugradnju sofisticiranih funkcija i brzu implementaciju novih tehnologija. U principu, električna arhitektura sastoji se od mreže za četiri glavna elementa: dinamiku vozila, sigurnost, karoseriju i sustave zabave i informiranja.

“Svaki element može se priključiti na bilo koju jedinicu u arhitekturi. To znači da mi zapravo imano jedan živčani sustav s punom kontrolom nad svim spojevima u automobilu. To je jedinstveno u automobilskoj industriji.”, ističe Ivarsson.

Vozač i suvozač su okruženi rješenjima koja su osmišljena za inteligentnu apsorpciju energije pri različitim vrstama udarca. Sigurnosne tehnologija, kao što su sigurnosni pojasevi, zatezači pojaseva, zračni jastuci i zračne zavjese stalno se unapređuju.

U automobilima postavljenim na novu SPA arhitektru pametni zatezači pojaseva povećavaju sigurnost putnika prije i tijekom nezgode. Npr. stražnji radar otkriva mogućnost udarca te omogućava sigurnosnin pojasevima da se pravovremeno zategnu kako bi se putnici zadržali na sjedalima. Novi, patentirani SPA sigurnosni kavez postao je jači i pametniji zahvaljujući kombinaciji različitih vrsta čelika. Vrhunska sigurnost postignuta je značajnijim korištenjem čelika ojačanog borom. Tehnologije koje koriste kamere, radare i senzore dodatno su unaprijeđene kako bi detektirale veći broj objekata oko automobila te ponudile pomoć pri višim brzinama i u većem broju situacija kao npr. na raskrižjima. Novi tehnološki element je i otkrivanje te automatsko kočenje u slučaju nailaska na velike životinje ili pješake prilikom noćne vožnje. Senzori koje koriste sustavi za izbjegavanje udarca dio su i brojnih segmenata koji vožnju čine ugodnijom, prvenstveno pojednostavnjenjem kompleksnih prometnih situacija. U njih spadaju prilagodljivi tempomat s asistencijom upravljanja koji će biti predstavljen u novom Volvu XC90. Prilikom vožnje u kolonama Volvo automatski prati vozilo ispred. SPA arhitektura je dizajnirana za prihvat tehnologija autonomne vožnje, sve do potpuno samovozećih automobila.

U razmjeni informacija s drugim vozilima, nova infrastruktura povećava vozačevo teoretsko polje vida. S inovativnom Car2Car i Car2Infrastructure tehnologijom, vizualne informacije mogu se dijeliti, čime se stvara udobnija i sigurnija vožnja. Ova tehnologija otvara broje mogućnosti podrške kao što su informacije o prometnom protoku, blagovremena upozorenja na eventualne probleme i ponuda zaobilaznica u slučaju gužve, te održavanje “zelenog vala”, ali i pronalaženje besplatnih parkirnih mjesta.

Želja modernih ljudi o stalnoj umreženosti seli se u automobil. Ova povezanost može se iskoristiti za sigurniju i udobniju vožnju, ali s gledišta igurnosti ova povezivost može biti veliki izazov kada se primijeni na vozačevom sjedalu. Želja da se ostane u stalnom kontaktu sa svijetom može pomaknuti vozačev fokus s ceste. U tom području autonomna vožnja može igrati veliku ulogu. Bez potrebe konstantnog nadgledanja vožnje vozač se tijekom autonomne vožnje može posvetiti nekim drugim aktivnostima.

“Dozvoliti automobilu automatsko reagiranje je važno u napredovanju Volva prema viziji o automobilima koji se ne sudaraju. Tehnologije koje nudi naša nova SPA arhitektura značajno će nas približiti ovom ultimativnom cilju.”, zaključuje Jan Ivarsson.