Vijesti

Nova Toyota Hilux premijerno u Ženevi

Toyota HiluxJoš jači, snažniji i sposobniji nego ikad prije, no potpuno novi Hilux itekako ostaje vjeran svojim korijenima. Također, predstavlja početak nove ere za Toyotina pick-up vozila, s većom razinom stila, udobnosti, sigurnosti i korištenjem naprednih tehnologija kako bi zadovoljio i one najzahtjevnije kupce.

Hilux je svijetu prvi puta predstavljen sada već stvarno daleke 1968. godine, a godinu dana kasnije i na europskom tržištu i do danas je zadržao dominantan status među pick-up vozilima.

Uvijek prvi izbor na spomen teških terenskih vozila, Hilux je kumulativno prodan u više od 16 milijuna primjeraka. Samo u Europi je više od 34.000 primjeraka tijekom 2015. godine pronašlo svoje vlasnike, čime na Hilux otpada respektabilnih 23,1 % udjela tržišta te je najprodavaniji automobil u segmentu.

Prepoznat po svojoj kvaliteti, pouzdanosti i trajnosti, nezaustavljivi Hilux i dalje impresionira svojim mogućnostima – poput osvajanja Sjevernog pola, islandskih vulkana ili Antarktike, kao i osvajanja podijskih mjesta na Dakar reliju.

Dostupan u izvedbama Single Cab, Extra Cab s četiri sjedala i Double Cab s pet sjedala, nova osma generacija Hiluxa bazirana je na njegovoj legendarnoj reputaciji, terenskim mogućnostima i trajnošću. Sada je navedeno samo podignuto na još višu razinu kako bi se privukli novi poslovni korisnici. Pojačane su mogućnosti vuče prikolice, terenske sposobnosti, kruća šasija i općenito jača struktura karoserije.

U isto vrijeme, novi Hilux jasno odgovara na rastuće zahtjeve kupaca, u pogledu modernijeg dizajna, veće razine udobnosti i korištenja napredne sigurnosne tehnologije, čime je ujedno znatno ugodniji u svakodnevnoj vožnji.

Uz ‘keyless’ pristup i pokretanje motora sa stilski dizajniranim elektroničkim ključem, posve novi Hilux u kabini predstavlja oazu izdržljivosti i funkcionalnosti kakva se traži od bilo kojeg radnog SUV vozila, s do sada neviđenim razinama rafiniranosti, opreme i ugođaja tijekom vožnje.

Naglasak je postavljen na čistu i nenametljivu središnju konzolu koja je izvedena u Premium kvaliteti, ali ujedno izdržljiva kako i priliči iskonskom radnom automobilu. Središnja konzola također unosi novi dizajn ventilacijskih otvora za zrak.

Nova Toyota Hilux dostupna je s poptuno novim 2,4 D-4D dizelskim motorom. Opremljen start/stop funkcijom, motor kombinira znatno poboljšanu isporuku momenta u niskom i srednjem rasponu okretaja s vodećom u klasi potrošnjom goriva. Novi dizelski motor sa 16 ventila ima turbopunjač s varijabilnom geometrijom i međuhladnjakom. Iz 2.393 ccm obujma dobiva se 110 kW/150 KS pri 3.400 o/min, te maksimalni okretni moment od 400 Nm, u rasponu između 1.600 i 2.000 okretaja.

Izvedbe Hiluxa s pogonom na stražnjoj osovini su uparene sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, dok modeli s pogonom na četiri kotača nude izbor između spomenutog ručnog i 6-stupanjskog automatskog mjenjača. Oba mjenjača su znatno unaprijeđena po pitanju izdržljivosti, pouzdanosti i performansi pri niskim brzinama, a ujedno nude tiši rad, uglađenije promjene stupnjeva prijenosa i maksimalno iskorištavaju potencijal motora.

Sve izvedbe postižu maksimalnu brzinu od 170 km/h, dok je ubrzanje do 100 km/h moguće za 12,8 sekundi (automatski mjenjač), odnosno 13,2 sekunde (ručni mjenjač).

Potrošnja goriva na novom motoru također je smanjenja za 9 %, čime u praksi omogućuje prosječnu potrošnju d 7,1 l/100 km, uz emisiju CO2 od 187 g/km.

Tags: /