Vijesti

Novi Audi Q7

Audi Q7Audi s novim modelom Q7 postavlja standarde u segmentu premium SUV modela. 325 kilograma manja težina i niski centar težišta čine ga ekstremno agilnim. U isto vrijeme radi se o najprostranijem automobilu u ovom segmentu. Iako su vanjske dimenzije smanjene, nudi značajno više prostora u unutrašnjosti za putnike i prtljagu. Njegovi inovativni sustavi pomoći vozaču, te infotainment sustavi stavljaju ga ispred konkurenata. Učinkoviti motori u prosjeku troše 26 posto manje goriva.

Prof. dr. Ulrich Hackenberg, član Uprave Audija zadužen za tehnički razvoj: “Novi Audi Q7 pravi je dokaz naše stručnosti. Uz 325 kilograma manju težinu postavlja standarde svoje klase. Približno je 26 posto više učinkovit, te je opremljen s najnovijim sustavima pomoći vozaču, infotainment sustavima i funkcijama spajanja.”

S masom praznog vozila od samo 1.995 kilograma (s motorom 3.0 TDI), novi Audi Q7 je najlakši u klasi. Teži 325 kilograma manje od prethodnog modela. Sa svojom laganom karoserijom, napravljenom od više vrsta materijala, te potpuno novom šasijom, on je udoban, dok istovremeno nudi tipične performanse sportskog Audija – i to uz vrhunske vrijednosti CO2 emisija. Audijevi inženjeri smanjili su potrošnju goriva modela Q7 za 28 posto (TFSI) i 23 posto (TDI).

Motori postavljaju visoke standarde u segmentu velikih SUV modela s pogonom na sve kotače. 3.0 TDI s 200 kW (272 KS) i 3.0 TFSI s 245 kW (333 KS) ubrzavaju novi Audi Q7 od 0 do 100 km/h za 6,1 (TFSI) odnosno 6,3 (TDI) sekunde. Ovaj dieselski V6 u prosjeku troši samo 5,7 litara goriva na 100 kilometara, što odgovara CO2 emisiji od 149 grama po kilometru.

Audi Q7 također postavlja standarde u smislu koncepta upravljanja, infotainment sustava, mogućnosti spajanja i sustava pomoći vozaču. U ovaj je model ugrađena druga generacija modularne infotainment platforme, kao i Audijev virtualni kokpit. Novi MMI touch sustav s velikom dodirnom površinom čini upravljanje ovim sustavom dječjom igrom. Druge atraktivne inovacije uključuju proširene Audi connect usluge, Audi tablet za putnike na stražnjim sjedalima i dva audio sustava s 3D audio značajkama. Integracija pametnih telefona s Google Android Auto i Apple CarPlay aplikacijama također predstavlja novost. Novi Audi Q7 je jedan od prvih automobila na svijetu koji nudi ove funkcije.

Jedna od istaknutih značajki je sveobuhvatna ponuda sustava pomoći vozaču, uključujući prilagodljivi tempomat sa sustavom pomoći u slučaju prometnih zastoja. Trenutno niti jedno produkcijsko vozilo u svijetu ne nudi više.

Audi Q7 e-tron quattro, koji će uskoro također biti predstavljen, prvi je plug-in hibrid s Audijevim znakom i dieselskim motorom. Impresionira ukupnom snagom od 275 kW (373 KS) i ukupnim okretnim momentom od 700 Nm, te se također radi o prvom dieselskom plug-in hibridu na svijetu s quattro pogonom na sve kotače u segmentu premium SUV modela. Ovaj model troši samo 1,7 litara goriva na 100 kilometara, što odgovara CO2 emisiji od 50 g/km. Do kraja napunjena baterija omogućuje vožnju do udaljenosti od 56 kilometara.

Tags: /