Vijesti

Novi benzinski motor e-THP 130 stavlja Citroën C4 među vodeće na tržištu

Konstruirane i proizvedene u Francuskoj, motore PureTech (novu porodicu trocilindričnih benzinskih motora) krasi inovativna, učinkovita i ekonomična tehnologija. Atmosferske izvedbe iz 2012. (jednolitrena od 68 KS i 1,2-litrena od 82 KS) omogućuju znatno veću snagu i manju potrošnju (do 25 %) u odnosu na prethodne generacije.

Porodica PureTech povećala se u 2014. godini dolaskom inačice s turbopunjačem, e-THP 130, prvog benzinskog motora grupe PSA PEUGEOT CITROËN koji poštuje normu Euro 6. U savršenom skladu sa sloganom Créative Technologie, CITROËN svojom inovativnošću ulazi u novo doba s motorom e-THP 130 u modelu Citroën C4. Novi se pogonski sklop odlikuje iznimno brzo dostupnim okretnim momentom u kojem se može uživati u vrlo širokom rasponu.

Motor e-THP 130 odlikuje se izvrsnim specifičnim performansama (80 kW/l i 190 Nm/l) koje omogućuju povećanje radnog učinka uz smanjenje obujma. Smanjuje emisije CO2 za 23 % (110 g umjesto 143 g) u odnosu na sadašnje četverocilindarske motore, istodobno nudeći stvaran užitak u vožnji zahvaljujući vrlo velikom okretnom momentu već od malog broja okretaja. Opremljen visokoučinkovitim turbopunjačem nove generacije (240.000 o/min), e-THP 130 nudi najbolji kompromis između okretnog momenta pri malom broju okretaja i snage, s 95 % okretnog momenta dostupnog od 1500 o/min do 3500 o/min.

Sustavu izgaranja bila je posvećena osobita pozornost ne bi li se najbolje iskoristile tehnologije primijenjene u motoru, ponajprije središnje postavljeno visokotlačno (200 bara) izravno ubrizgavanje. Položaj brizgaljki, oblik mlaza (zahvaljujući laserskoj tehnologiji), upravljanje impulsima ubrizgavanja (moguća su najviše tri ubrizgavanja po ciklusu izgaranja) i tlak ubrizgavanja (do 200 bara) omogućuju optimalno raspršivanje goriva u komoru za izgaranje kako bi se postiglo najbolje moguće izgaranje. Potrošnja goriva i ispuštanje štetnih plinova znatno su smanjeni optimiziranjem unutarnje aerodinamike komore za izgaranje i promjenjivom fazom otvaranja i zatvaranja ventila usisa i ispuha. Omjer provrta i hoda preuzet je iz atmosferske izvedbe 1,2 l kako bi se postigao najbolji kompromis između učinkovitosti svojstvene sustavu izgaranja i gubitaka zbog trenja u motoru.

Izabrana konstrukcija motora i primijenjene tehnologije već su se potvrdile u atmosferskoj inačici, koja se nametnula kao novo mjerilo u klasi. Ti su izbori bili vođeni željom da se ograniče gubici zbog mehaničkog trenja, na koje odlazi oko petine snage. Tom smanjenju doprinose i dimenzije koljenastog vratila, pomak provrta cilindara i pogon bregastog vratila remenom u ulju. Radi smanjenja trenja, površine svornjaka klipova, klipnih prstena i podizača ventila presvučene su ugljikom, strukturom sličnim dijamantu. Naposljetku, regulirana uljna pumpa podmazuje motor točno onoliko koliko je potrebno. Trenje je tako smanjeno za 30 % u odnosu na najboljeg konkurenta.

Motor e-THP 130 postaje nova referenca u svom segmentu.

Citroën C4 e-THP 130 čuva okoliš emisijom CO2 od 110 g/km i štedljivo troši gorivo; u mješovitoj vožnji, samo 4,8 l/100 km (manje za 23 % u odnosu na prethodnu generaciju sa snagom većom za 10 KS).