Vijesti

Novi BMW M3 Sedan i BMW M4 Coupe

Lansiranjem novog BMW M3 Sedana i BMW M4 Coupea BMW M otkriva novu dimenziju sportskog automobila najviših performansi i unosi BMW M filozofiju u petu generaciju modela M3. U svijetu je proizvedno više od 40.000 primjeraka četvrte generacije BMW-a M3 Coupe, a sada se BMW M4 Coupe sprema nastaviti ovu uspješnu priču. Na njemu se bazira nova generacija M modela, a po prvi puta će biti predstavljen istovremeno kad i model s četvora vrata, koji će nositi legendarnu oznaku M3.

“Četiri dosadašnje generacije BMW M3 predstavljaju kombinciju sportskih gena i svakodnevne upotrebljvosti prožete emocionalnošću i snažnim karakterom. BMW M3 Sedan i BMW M4 Coupe predstavljaju trajnu predanost toj filozofiji. Motor je srce svakog M modela, a novi šesterocilindrični motori s turbo punjačem koji se nalaze u ova dva modela kombiniraju ono najbolje iz svijeta atmosferskih i turbonabijenih motora. Koncept laganog dizajna omogućuje uštedu na ukupnoj masi automobila zbog čega je novi M4 za oko 80 kilograma lakši od prijašnjeg modela M3. Novi BMW M3 i BMW M4 donose tehnologiju sportskih motora s trkaće staze na cestu, a tisuće odvoženih krugova na, po mnogima najuzbudljivijoj trkaćoj stazi na svijetu, Nürburgring Nordschleife omogućili su tu tranziciju.”, objašnjava dr. Friedrich Nitschke, predsjednik tvrtke BMW M.

Razvijen upravo za ove modele, šesterocilindrični redni motor s M TwinPower Turbo tehnologijom, razvija maksimalno 431 KS. Najveći okretni moment od 550 Nm nadmašuje odlazeći BMW M3 za otprilike 40%. Velika je prednost da, unatoč snazi, motor ima manju potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova za oko 25%. Oba modela ubrzavaju od 0 do 100 km/h za 4,1 sekundu (s opcijskim sedmerostupanjskim M Double Clutch mjenjačem).

Kako bi se dinamičke karakteristike dovele do maksimuma te osigurala vrhunska učinkovitost, napravljena je ušteda na masi od oko 80 kilograma u odnosu na podjednako opremljen model prethodne generacije. Npr. BMW M4 Coupe teži 1497 kg, zahvaljujući dosljednoj primjeni inteligentnih dizajnerskih rješenja. To uključuje povećano korištenje laganih materijala kao što su plastika ojačana ugljičnim vlaknima (CFRP) i aluminij za niz komponenti podvozja i karoserije. Također, oba modela imaju krov od ugljičnih vlakana.

Jedan od primarnih ciljeva u razvoju BMW M3 Sedana i BMW M4 Coupea bio je osigurati veću upotrebljivost na trkaćoj stazi. Iz tog razloga modeli imaju posebno konstruiran rashladni sustav, koji u svakom trenutku osigurava optimalnu temperaturu motora, turbopunjača  i mjenjača. Da bi naglasili trkaća svojstva ta dva modela, inženjeri su tijekom razvojne faze modela blisko surađivali s profesionalnim vozačima BMW Motorsport-a. DTM vozači Bruno Spengler i Timo Glock sudjelovali su u opsežnom testiranju i vožnjama obavljenima na stazi Nürburgring Nordschleife.