Vijesti

Novi MINI odmah dostupan i u Hrvatskoj

Od danas je, a samo dva dana nakon službenog svjetskog početka prodaje, na hrvatskom tržištu novi MINI.

Novi MINI je narastao u duljinu za 98 mm, širi je 44 mm i viši 7 mm. Osim toga, prostraniji je zahvaljujući većem međuosovinskom razmaku za 28 mm i širem tragu kotača sprijeda i straga (+42 mm, +34 mm). Obujam prtljažnika je povećan za 51 litru i sada iznosi 211 litara, a stražnja klupa je djeljiva u omjeru 60:40. Najveća promjena u unutrašnjosti vidljiva je na instrumentnoj ploči i središnjem grebenu. Tamo više nema velikog brzinomjera koji je svoje mjesto našao iza upravljača dok je njegovo zauzeo informativni zaslon koji može imati dijagonalu 8,8 inča i prikazivati sve potrebne infomacije od glazbe koja trenutno svira do slike kamere za vožnju unazad.

Vanjski dizajn oplemenjen je karakterističnim dizajnerskim elementima kao što su šesterokutna rešetka hladnjaka, prednja i stražnja svjetla široko obrubljena kromom. Završni detalji naglašavaju sofisticiranu prirodu novog modela; pet vanjskih boja, krov u kontrastnoj boji kao opcija bez dodatne naplate.

Poznati go-kart osjećaj u vožnji ne samo da je zadržan, već je dodatno pojačan zahvaljujući dijelovima ovjesa od aluminija i visokočvrstog čelika. Od sada je funkcija Servotronic (pomoć okretanju kotača se mijenja ovisno o brzini vozila) standardni dio opreme novog električnog servo upravljača. Po prvi puta kupci MINI-ja će moći doplatiti za prilagodljivi ovjes, a novost je i mogućnost odabira različitih postavki vozila u rasponu od sportskih do ekoloških. U tome mu pomaže i nova generacija MINI TwinPower Turbo motora od kojih će tri biti dostupna odmah po predstavljanju. To su 1,5-litreni trocilindrični turbobenzinac koji razvija 100 kW (136 KS) u modelu MINI Cooper, dvolitreni četverocilindrični turbobenzinac sa 141 kW (192 KS) ugrađen u MINI Cooper S i 1,5-litreni trocilindrični turbodizelski motor u modelu MINI Cooper D. Unatoč tomu što razvija visokih 85 kW (116 KS) troši samo 3,5-3,6 l/100 km i ispušta 92-95 g/km CO2.

Kompromisa nije bilo ni u pogledu sigurnosti. Karoserija je izrađena od visokočvrstih čelika, dok standardna oprema uključuje prednje i bočne zračne jastuke, zračne zavjese, sigurnosne pojaseve na svim sjedalima, ISOFIX pričvršćenje za dječje sjedalice, Run Flat indikator i aktivan poklopac motora koji štiti pješake u slučaju naleta vozila. Vozaču je na raspolaganju i cijeli niz sustava za pomoć u vožnji kao što su Head-Up zaslon u boji, aktivni tempomat s upozorenjem na mogući nalet na vozilo ili pješaka, pomoć za uključivanje dugog svjetla, sustav koji prepoznaje znakove, sustav za pomoć pri parkiranju i brojni drugi. Za sigurniju i opušteniju vožnju noću po prvi puta u klasi MINI donosi prednja svjetla i svjetla za maglu izvedena u LED tehnologiji.

Novi MINI Connected sustav nudi jedinstveni raspon funkcija kao i stalno rastuću mogućnost integracije različitih aplikacija uz pomoć pametnog telefona. Postoje različite MINI funkcije koje nude još više zabave u vožnji: Mission Control, Dynamic Music, Driving Excitement i MINIMALISM Analyser… Uz prisustvo interneta pruža vam se i mogućnost uporabe različitih društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter te zabavni sadržaji kao AUPEO!, Stitcher, Deezer… Dugačak popis standardne i dodatne opreme uključuje senzore za kišu, parkirne senzore, električni stakleni krov, krovne nosače, električno grijane i preklopive vanjske retrovizore, vanjske i unutarnje retrovizore s funkcijom protiv zasljepljivanja, grijanje sjedala, 2-zonski automatski klima uređaj, stražnji spojler John Cooper Works dizajna, veliki izbor dekorativnih krovova i vanjskih retrovizora, MINI navigacijski sustav, MINI Radio Visual Boost i brojne druge.

Početna cijena je 135.252 kn.

Tags: