Vijesti

Novi Peugeot 108 i 308 SW na 84. Međunarodnom salonu automobila u Ženevi

Na štandu 84. ženevskog Salona automobila, Peugeot otkriva sve prednosti dvostrukog napada na tržište: proizvod i tehnologiju. Predstavljanje najnovijih modela u najmlađoj paleti u povijesti pravi su događaj za marku: Peugeot 108 i novi Peugeot 308 SW, novi benzinski trocilindarski motor PureTech 1,2 l, novi dizelski motori BlueHDi (ekskluzivna dizelska tehnologija koja udovoljava normi Euro 6), ponuda hibridnog dizela HYbrid4 te konceptno vozilo 2008HYbrid Air, potvrđuju tehnološku stručnost marke i njezino poznavanje zaštite okoliša, i danas i u budućnosti. S modelima RCZ R, 308 R i 208 T 16 Pikes Peak, Peugeot potvrđuje da će osjećaji koje automobili pobuđuju uvijek biti u središtu njegovih obećanja.

Od 28 modela i konceptnih automobila predstavljenih na 2650 m² Peugeot izložbenog prostora na ženevskom Salonu automobila 2014., očekivanih 700 000 posjetitelja otkrit će premijerno dva modela.

Peugeot 108

U ljeto 2014., nakon bogate i veličanstvene komercijalne karijere s više od 800 000 prodanih vozila, Peugeot 107 ustupit će mjesto modelu Peugeot 108.

Nakon što je posve obnovio ponudu u segmentima B i C, PeugeoT u Ženevi predstavlja nov mali gradski automobil i unosi dašak svježine u dinamični segment koji trenutačno zauzima gotovo 10% europskog tržišta. Kompaktan (duljine 3,47 m), lagan (već od 840 kg), prirodno prilagođen gradu, Peugeot 108 nudi se kao limuzina s tri i pet vrata ili pak kao kabriolet 108 TOP!

Njegov upečatljiv i šik dizajn, jasne linije, tehnološki napredna svjetla i maksimalno skraćeni prevjesi ističu dinamičnost te pozivaju na personalizaciju: svakome njegova 108-ica. Njegovi će vlasnici moći odabrati jednu od osam boja karoserije, među kojima su dvije ekskluzivne, tri boje krova na modelu 108 TOP!, dvije dvobojne izvedbe na trovratnoj limuzini, ali i sedam tema personalizacije i uređenja unutrašnjosti.

Peugeot 108 pridonosi usponu marke prema luksuznim segmentima: vanjsko bogatstvo širi se i u unutrašnjost udobne i lako dostupne kabine, koja, ovisno o razini opreme, ima veliki zaslon osjetljiv na dodir promjera 7”, kameru za vožnju unatrag, gumb za pokretanje vozila povezanu sa sustavom za pokretanje bez ključa, automatski klima uređaj, električno grijane retrovizore, automatsko paljenje svjetala itd. Kao model koji ide ukorak s vremenom u kojem živi, gradski Peugeot 108 nudi „hiperpovezivost“, o čemu svjedoči ponuda nove tehnologije Mirror Screen.

Osim što je kompaktan i otmjen, ovaj model može biti i koristan zahvaljujući prilično velikom prtljažniku za njegovu kategoriju, čiji obujam iznosi od 196 do 750 litara.

Kupci modela Peugeot 108 moći će izabrati između četiri pogonska sklopa utemeljena na dva benzinska trocilindarska motora (1.0 l Vti 68 i Pure Tech 1.2 l Vti 82) nadzirane potrošnje i emisije – od 88 g/km CO2. Za lako kretanje gradom, njegov električni servoupravljač i kvaliteta veze s podlogom jamče mu sigurno, živahno i učinkovito ponašanje u svim prilikama.

Peugeot 308 SW 

Novi Peugeot 308 dolazi u samo srce automobilskog tržišta, u strateški C segment (koji zauzima više od trećine europskog tržišta). S više od 46.000 naručenih vozila (do kraja siječnja 2014.), od čega je 40% s višim razinama opreme, novi 308, predstavljen u jesen 2013., već ispunjava ambiciozno zadane ciljeve.

Od travnja ove godine, ponuda nove 308-ice bit će obogaćena još jednom karoserijskom izvedbom. Posve drukčiji od svog istoimenog prethodnika, s kojim dijeli samo ime, novi Peugeot 308 SW nudi bitno drukčiju i snažnu alternativu, koja odgovara temeljnim vrijednostima kategorije kad je riječ o obujmu, prostornosti, modularnosti i praktičnosti. Cilj će mu biti zauzeti mjesto koje mu prirodno pripada u segmentu karavana, koji čini oko 10% C segmenta u Europi.

Dizajneri i inženjeri dali su mu brojne prednosti: hvalevrijedna koncepcija počiva na radikalnom smanjenju mase, dinamičnom dizajnu, novom vozačevom mjestu, jedinstvenom doživljaju u vožnji, inovativnim motorima nadzirane potrošnje kao i na kvaliteti na najvišoj razini. Zahvaljujući novoj platformi EMP2, znali su spojiti izdašne dimenzije (duljina 4,58 m), prostornost i obujam prtljažnika među najboljima na tržištu (od 610 do 1.660 litara DVA), sa smanjenjem mase za 140 kg u odnosu na prethodnu izvedbu.

Osvijetljen golemim panoramskim staklenim krovom površine 1,69 m2, pročišćenih linija i tehnološki napredan, novi Peugeot 308 SW ističe tzv. Peugeot i-Cockpit koji se sastoji od kompaktnog kola upravljača za snažne i dinamične osjećaje u vožnji, instrumentne ploče u visini očiju kako bi vozač mogao lako očitavati informacije, povišene centralne konzole te velikog dodirnog zaslona promjera 9,7” za intuitivnu vožnju. Peugeot i-Cockpit nepobitno se razlikuje od konkurenata.

Uz optimiziranu aerodinamiku (Cx: 0,28, Scx: 0,64) i smanjenu masu, dva benzinska motora s turbopunjačem obujma 1.2l i 1.6l od 130 i 155 KS te četiri dizelska motora 1.6 i 2.0 HDi od 92 do 150 KS, među kojima mnogi već udovoljavaju normama Euro 6, nude novom Peugeot 308 SW posebno nisku razinu emisija: tako najnoviji trocilindarski benzinski motor PureTech s turbopunjačem 1,2 e-THP od 130 KS ima emisiju CO2 od samo 109 g/km, a nova inačica 1,6 l BlueHDi 120 KS uparena sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem u mješovitoj vožnji troši samo 3,2 l/100 km, odnosno ispušta 85g/km CO2 što je rekord u segmentu.

Brojni tehnološki sustavi za pomoć u vožnji, poput sustava za nadzor mrtvog kuta, aktivnog regulatora brzine, upozorenja na opasnost od sudara i automatskog kočenja u slučaju opasnosti, dodatno pojačavaju osjećaj sigurnosti. Njegova je povezivost posebno poboljšana, a sustavi Park Assist ili Driver Sport Pack dijelovi su opreme koja znatno pridonosi boljem osjećaju i udobnosti boravka u vozilu.

Još jedna novost u segmentu su svjetla Full LED, serijska na višim razinama opreme.