Vijesti

Novi Volvo XC90 – dvije svjetske premijere u jednom od najsigurnijih automobila na svijetu

Volvo XC90 Safety SystemsPotpuno novi XC90, koji će javnosti biti otkriven u kolovozu ove godine, ponudit će najkompletniji i tehnološki najnapredniji standardni paket sigurnosti kojeg je do sada vidjela automobilska industrija. Nove će tehnologije pogurati Volvo prema ispunjenju vlastite vizije prema kojoj Volvo planira proizvesti automobil do 2020. godine u kojemu nitko neće poginuti ili ozbiljno nastradati.

Standardni paket sigurnosti na ovom SUV vozilu s pogonom na sve kotače i sedam premium sjedala uključuje dva svjetska noviteta: zaštitu od izlijetanja s ceste i automatsko kočenje za situacije u vožnji na raskršćima. Ove inovacije bit će dio sigurnosnog paketa koji će učiniti Volvo XC90 najsigurnijim automobilom proizvedenim do sada.

“Kada govorimo o sigurnosti, naša je polazišna točka ista kao i prije 87 godina, a to su situacije u stvarnom životu. Pomno proučavamo podatke. Pažljivo vršimo izračune. I stvaramo inovacije. Rezultat svega je najsigurniji automobil do sada proizveden.”, ističe Dr Peter Mertens, stariji dopredsjednik odjela za istraživanje i razvoj Volvo Car grupacije.

Svjetska premijera broj 1: zaštita od izlijetanja s ceste

Izlijetanje s ceste uobičajeni je tip prometne nezgode s različitim uzrocima kao što su nepažnja vozača, njegov umor ili loši vremenski uvjeti vožnje. Polovica svih smrtnih slučajeva u prometu u Sjedinjenim Američkim Državama otpada na izlijetanje s ceste, dok u Švedskoj jedna trećina ovakvih nesreća završava fatalno ili uz ozbiljne ozljede vozača i putnika.

Tehnologija sigurnog pozicioniranja znači to da u situaciji izlijetanja s ceste potpuno novi Volvo XC90 otkriva što se u stvari događa te zateže sigurnosne pojaseve na prednjim sjedalima kako bi zadržao putnike u njihovim sigurnim položajima. Pojasevi se čvrsto zatežu dok god je automobil u pokretu.

Kako bi se zaštitile ozljede kralježnice, dolazi do apsorpcije energije između sjedala i okvira za sjedala s jastučičima tako što dolazi do upijanja vertikalnih sila koje mogu nastati kada automobil dotakne tvrdu podlogu izvan ceste. Ovo rješenje može smanjiti vertikalnu silu za jednu trećinu što ublažava pritisak i potencijalne ozljede na kralježnicu, a koje su česte u ovim slučajevima i nisu nimalo bezopasne.

Svjetska premijera broj 2: automatsko kočenje na križanjima

Volvo XC90 je prvi na svijetu automobil s tehnologijom automatskog kočenja koja djeluje u situacijama na raskrsnicama kada automobil izleti pred nailazeće vozilo. To se često događa na prometnim gradskim raskrižjima kao i na autoputevima gdje su ograničenja brzine viša. Potpuno novi Volvo XC90 otkriva potencijalni sudar i automatski koči kako bi izbjegao sraz ili ublažio posljedice nesreće.

Tags: /