Vijesti

Novi VW Passat

VW PassatNajuspješnije europsko poslovno vozilo debitira s novim motorima, manjom težinom i najnovijim sustavima pomoći, infotainment sustavom te komfornim sustavima i tako otapa granice među klasama.

“Ovim Passatom započinje nova era: po pitanju dizajna i proporcija, po pitanju motora i pogona, po pitanju infotainment sustava i sustava pomoći te po pitanju sigurnosti, komfora i užitka u vožnji. Novi Passat daje prave odgovore na automobilske trendove današnjice. Za mene je ovaj Passat premijski auto bez premijskih troškova. Ta obilježja savršeno odgovaraju najuspješnijem poslovnom vozilu Europe, koje je do 20% štedljivije, gotovo 85 kilograma lakše te na tržište izlazi sa štedljivim benzinskim i dizelskim agregatima – a biti će dostupan i u Plug-In Hybrid izvedbi.“, rekao je prof. dr. Martin Winterkorn, predsjednik uprave Volkswagen AG.

Passat, u svim svojim verzijama, diljem svijeta pripada među najuspješnije automobile srednje klase te je s 1,1 milijuna jedinica godišnje (2013. godina), najprodavanija serija Volkswagen koncerna. Kako bi osma generacija, koja je ponovno u ponudi u limuzinskoj i Variant verziji, mogla nastaviti taj uspjeh, novog Passata krasi mnoštvo inovacija: zahvaljujući najmodernijoj konstrukciji njegove su proporcije postale znatno dinamičnije (između ostaloga su to spuštena karoserija, veći međuosovinski razmak, veći kotači). Istovremeno se koriste i najnovije tehnologije: u njih se ubrajaju Active Info Display (potpuno digitalni kombinirani instrument) i Head-up Display s mogućnošću izvlačenja i uvlačenja, ali i sustavi poput Rear Seat Entertainment sustava na bazi aplikacija za tablet, Front Assist sa City funkcijom kočenja u nuždi i funkcijom prepoznavanja pješaka kao i ostalim svjetskim novitetima: Emergency Assist (zaustavljanje vozila u slučaju nužde), Trailer Assist (pomoć pri manevriranju s prikolicom) i sustavom pomoći u prometnoj gužvi.

Novi će Passat biti u ponudi s deset benzinskih i dizelskih turbo motora s direktnim ubrizgavanjem i u rasponu snage od 88 kW / 120 KS do 206 kW / 280 PK. Svi motori ispunjavaju Euro 6 normu o emisiji ispušnih plinova, zbog čega je bilo moguće smanjiti potrošnju, a analogno tome i emisiju CO2 za gotovo 20%. Sve verzije su opremljene start-stop sustavom i rekuperacijom energije kočenja. Po prvi puta će za model Passat u ponudi biti Plug-In hibridni pogon (115 kW TSI benzinski motor plus 80 kW E-motor i akumulator s mogućnošću vanjskog punjenja). Sa snagom sustava od 155 kW / 211 KS on je do sada najsnažniji Plug-In hibrid marke Volkswagen. Na isključivo električni pogon prelazi do 50 kilometara.

Novi Passat na hrvatsko tržište dolazi u siječnju 2015. godine.

Tags: / /