Opel / Testovi

Opel Astra 1,4 NEL

Točno 20 godina prošlo je od pojave prve Opel Astre. U tih, respektabilnih 20, a kad računamo i iznimno popularnog prethodnika, model Kadett, onda ukupno 49 godina proizvodnje automobila tržišnog C segmenta, Opel je postao, ne samo značajna, već jedna od vodećih Marki na tržištu.

Zašto spminjemo Kadett? Iako je opel prvi automobil tog naziva prizveo još 1937. godine, od 1962. započeo je modelske generacije označavati slovima. Tako je od 1962. do 1965. godine na tržištu bila prva generacija “A” pa tako sve do generacije “E” koju je 1991. zamijenila Astra “F”. Dakle Opel je automobilu promijenio ime iz Kadett u Astra, ali nastavio sa slovnim označavanjem generacija, dajući do znanja da se radi o istom automobilu. Tako aktualni model Astre ima generacijsku oznaku “J” pa je to četvrta generacija Astre, odnosno ukupno deveta generacija Opelovog kompaktnog automobila. Prve tri generacije Kadetta su dizajnerski slične, a nakon toga slijedi razdoblje drastičnih promjena iz generacije u generaciju, što je zadržano do danas.

Nova Astra je vizualno neusporediv model s prethodnom generacijom i slijedi novi dizajnerski smjer temeljen na uspjehu većeg modela, Insignie. Spoj je to elegancije i sportske agresivnosti pa je današnja Astra jedan od najatraktvisnijih modela u klasi.

Drastične promjene u odnosu na stari model napravljene su i u unutrašnjosti, koja vam daje osjećaj vožnje u automobilu više klase, što Astru čini dodatno zanimljivom širem krugu kupaca.

Isprobali smo model s 1,4-litrenim turbo benzinskim motorom, maksimalne snage 88 kW (120 KS) s ručnim mjenjačem sa šest brzina. To je jedna od 14 ponuđenih kombinacija motora i mjenjača na hrvatskom tržištu. Ponuda motora, prema maksimalnoj snazi, kreće se od 64 kW (87 KS) do 132 kW (180 KS). Kad ovome dodamo četiri serijska paketa opremljenosti i pregršt dodataka, dobivamo iznimno bogatu ponudu pa će svatko moći odabradi ono što mu odgovara. Motor testnog modela je 20 KS slabiji model istog motora iz ponude. Paket opreme Enyoj, drugi je po redu prema opremljenosti, ali je testni model imao dosta dodatne opreme.

Nešto mekše podešen ovjes, primjeren je hrvatskim cestama. Vozački zahtjevniji mogu dodatno odabrati sportski ili aktivni ovjes, koji daje mogućnost odabira između mekanog, normalnog i sportski tvrdog. Testni model imao je, dakle, osnovni, nešto mekši ovjes, koji vas ne vuče na jurnjavu, a izvrsno upija neravnine, kakvima naše ceste obiluju. U kombinaciji s ponuđenim motorom dobivate automobil koji će biti dovoljan za sve vaše potrebe, bilo da se radi o obiteljskom putovanju ili svakodnevnom odlasku na posao. Šestbrzinski mjenjač izvrsno je podešen pa je prosječna potrošnja nakon 1.000 km testa iznozila 8,7 l na 100 km. Solidno, a za posebnu štednju možete odabrati jedan od tri turbo diesel motora iz ponude.

Unutrašnjost je prostrana, a spomenuli smo već da je dizajnerski, a sad možemo reči i odabirom materijala poput automobila više kategorije pa ćete se u svakom trenutku osjećati ugodno.

Nova Astra je osvježenje u svom tržišnom segmentu i konkurira u svakom pogledu i autombilima tzv. luksuznih marki. Početna cijena u Hrvatskoj je 123.861,00 kn. poigrajte se konfiguratorom na Opelovim web stranicama i odaberite što vam se sviđa.

Tags: /