Vijesti

Opel Astra – hrvatska pretpremijera

Opel AstraOpel je jučer u Hrvatskoj predstavio novu generaciju Astre, koja će službenu svjetsku premijeru imati na autosalonu u Frankfurtu sredinom ovog mjeseca. Ovime je odato priznanje Hrvatskoj, odnosno hrvatskom tržištu automoibila, na kojem je kumulativno od 1996. do danas, Astra najprodavaniji novi automobil (izvor Promocija plus).

Opel i automobili iz kompaktne klase – ta specifična priča o uspjehu počinje s Kadettom 1936. godine i nastavit će se s novom Astrom, jedanaestom generacijom Opelovog automobila kompaktne klase. Do sada je iz tvornica izašlo 24 milijuna Kadetta i Astri, a sada je Opel spreman dodati novo poglavlje povijesti svojeg prodajnog hita. Nova generacija Astre temelji se na novoj, laganoj arhitekturi vozila, pogonit će je samo motori najnovije generacije i ponudit će značajke koje su poznate iz viših segmenata. Sportski dizajn čini novu Astra “nabrijanijom” nego ikad prije. Ukratko, nova Astra spaja učinkovitost s elegancijom i svojim će inovacijama redefinirati segment kompaktne klase.

“Tri su vrijednosti ključne za Opel Astru: učinkovitost, inovativnost i dinamične performanse. Naši inženjeri razvili su je od poslovičnog praznog papira. Nova je Astra do 200 kg lakša od prethodnice, a njen je sportski dizajn čini dojmljivom na prvi pogled. Dimenzijama je manja, ali su znatno povećani prostranost i udobnost. Ispod poklopca motora Astra dolazi samo s motorima najnovije generacije. Brojne tehnologije i pomoćni sustavi iz viših segmenata povećavaju udobnost i sigurnost putnika, dok naš osobni pomoćnik za povezivanje i usluge Opel OnStar, ultramoderna integracija mobitela i revolucionarna prilagodljiva posve LED svjetla s matricom IntelliLux apsolutno postavljaju nove standarde u klasi.“, rekao je glavni izvršni direktor Opel grupe, dr. Karl-Thomas Neumann.

Ovisno o modelu i razini opreme, nova će Astra biti od 120 do 200 kg lakša od svoje prethodnice. Potpuno nova arhitektura vozila igra važnu ulogu u smanjenju mase. Svaka je komponenta provjerena i dizajnirana uz korištenje lakih materijala. Masa karoserije je smanjena za 20 %, s 357 na 280 kg. Dodatne mjere vezane uz podvozje rezultirale su s daljnjih 50 kg smanjenja mase, a one uključuju korištenje laganih čeličnih legura visoke čvrstoće, kompaktnih podokvira, kao i smanjenja mase prednje i stražnje osovine.

Snage motora se kreću od 70 kW/95 KS do 147 kW/200 KS, od kojih najštedljiviji ima emisiju CO2 od samo 90 g/km.

Osnovni model ima, između ostalog i Bluetooth povezivost s telefonom, a svaki slijedeći nivo opremljenosti nudi “infotainment” sustav sa zaslonom promjera 7 inča i Apple CarPlay te Google Auto kompatibilnošću.

Početna cijena na hrvatskom tržištu je 122.000 kn.

Tags: /