Vijesti

Opel Monza u Frankfurtu

Konceptna Opel Monza bit će predstavljena svijetu na Frankfurtskom sajmu automobila (IAA) od 12. do 22. rujna 2013. Taj će vizionarski konceptni automobil na Opelovu štandu u paviljonu 8 pokazati publici što u budućnosti mogu očekivati od proizvođača automobila iz Rüsselsheima. Dvije su glavne teme na vrhu popisa prioriteta za razvoj nove generacije Opelovih modela: učinkovitost i povezivost. Te su vrijednosti jasno izražene i u razvoju Opelove dizajnerske filozofije prema kojoj “umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost” jer konture karoserije sada odaju novi smisao sportske elegancije umjesto puke snage mišića.

“Konceptna je Monza naša vizija Opelove budućnosti u čistom obliku. Ona je i nastavak duge Opelove tradicije predstavljanja revolucionarnih konceptnih automobila na sajmu IAA. Opel je bio prvi proizvođač automobila u Europi koji je za IAA 1965. konstruirao studiju i predstavio je javnosti na tom sajmu.”, rekao je glavni izvršni direktor Opela, dr. Karl-Thomas Neumann.

Opel ima najdužu tradiciju predstavljanja konceptnih automobila s futurističkim i inovativnim idejama na Frankfurtskom sajmu automobila od svih europskih proizvođača automobila. Opel nije predstavio novi konceptni automobil baš na svakom IAA-u, no mnogi su predstavljenih bili ključni za ilustraciju ili predviđanje trendova.

Prvi konceptni automobil svih vremena došao je iz Opelove roditeljske tvrtke, GM-a. Godine 1938. tvrtka GM Design proizvela je Buick “Y Job” – vozilo koje nije bilo namijenjeno serijskoj proizvodnji, nego predstavljanju novih tehnologija i dizajnerskih ideja. Dotad su u Europi samo specijalizirani proizvođači limuzina proizvodili i predstavljali futurističke dizajne karoserije, a Opel je bio prvi proizvođač automobila koji je demonstrirao svoju inovativnost konceptnim automobilom posve konstruiranim u vlastitim dizajnerskim studijima. Bio je to Experimental GT koji je predstavljen na IAA-u u Frankfurtu 1965. godine.

Tags: /