sport

Oton Ribić: Novi gazda stare konobe

Eto, eventualne pravne barikade su sad riješene. Liberty Media će, osim ako iskoči neka neočekivana tiha mina, doista preuzeti Formulu 1. O dosadašnjem vlasniku CVC Capital Partners i problemima s njima i radi njih se već, brat bratu, piše godinama, kao i o špekulacijama o tome tko bi mogao preuzeti sport. Pa ipak, nekako je situacija truckala iz godine u godinu bez promjena… sve do sad.

Kakve promjene očekivati u sportu radi tog preuzimanja je malo teže pitanje. Ako novi gazde imaju i gram soli u glavi, neće početi okretati stvari naopako prvi dan svoje vladavine. Svatko razuman će barem nekoliko mjeseci promatrati, snimati, analizirati ono što se zbiva u toj povećoj organizaciji i strukturi i onda (možda) povlačiti neke ciljane, promišljene poteze. Ne bi Liberty narasao u to što jest da nije do sad već imao povijest uspješnih poteza, uostalom.

Prema tome, koliko god zvučala privlačno opcija da se protrese postojeći sistem i time donesu neka osvježenja, previše je očekivati da to na ikakav dubok način više stigne utjecati na 2017. Ako će promjena i biti, vjerojatnije je da se radi o dugoročnim planovima. Zasad je izvjesno, uostalom Liberty to ni ne skriva, da je jedna od njihovih namjera pojačanje Formule 1 na vrijednom američkom tržištu. Nemali zadatak, s obzirom da Amerikanci već imaju svoje popularne kategorije, ali to opet pokazuje i da tamo postoji interes za “opakim” benzinskim sportovima. Sve druge namjere uglavnom se svode pod njihove politički i marketinški prekorektne izjave o tome kako F1 treba ostati svjetski spektakl i famozni sport za uzbuđenje svih i svakoga, i slični bla-bla.

Na duge staze, dva su osnovna pravca koje Liberty može zauzeti: prvi je konzervativno igranje na sigurno, gdje bi format bio zadržan postojećem i ne bi se značajno mijenjao ni u budućnosti. Unatoč kritikama, ovo djeluje kao krava koja će davati mlijeko barem još neko vrijeme. Istina je da se F1 mora suočiti s šarolikim interesom mladih, novim tehnologijama, tehnološkom relevantnošću i sličnim stvarima, ali barem još neko vrijeme će biti na stabilnim nogama i ovako.

Druga, riskantnija varijanta ali s potencijalno većim dobitkom bi bila ići mijenjati fundamentalne stvari. Tu se može napraviti dosta štete ili dosta koristi (kao i s bilo čime kad se dira u temelje). Tu ima mnogo mogućnosti: riskirati manju zaradu povratkom na tradicionalne staze, s idejom porasta dugoročne popularnosti. Ili upravo obrnuto, skroz novi formati utrkivanja na novim, drukčijim stazama? Rebalans vikenada? I to su stvari o kojima se već dugo govori na razini kuloara i četvrtnjih intervjua. Ne želim a priori tvrditi da bi bilo dobro postati demagog i samo slijediti ono što želi publika. I ja mislim da bi bilo fantastično hipotetski vidjeti Grand Prix Njemačke na Nordschleifeu, ali ako bi to značilo ulaznicu od 3000 Eura da bi vidjeli bolid kako prolazi četrnaest puta, i pregradnju pola staze…? Ne.

Ako nešto može biti pozitivno zasad, to je da Liberty može barem imati neki dugoročniji plan za upravljanje Formulom 1. Nikad, uostalom, CVC nije niti tvrdio da mu nije jedina namjera izvući što više novca iz te unosne industrije, i onda još pokušati izvući novac na prodaji. Recimo barem skeptično da barem postoji mogućnost da to Libertyju nije jedina namjera.

Što to sve zajedno znači za o(p)stanak Berniea Ecclestonea kao ikone, također je pod upitnikom. Ali da ne bude zabune, čak i ako ga se formalno izvadi iz lanca upravljanja Formulom 1, nema sumnje da će i dalje biti pun izjava na sve strane.

Kao druga novost tjedna je potvrđen prelazak Bottasa u Mercedes, što je bez sumnje išlo glađe s obzirom na “pokroviteljstvo” Toto Wolffa. To znači i povratak Masse iz penzije prije nego što mu je i ozbiljno počela.

Bottas je interesantan izbor, čak i ako ne gledamo menadžersku poveznicu. Donekle bi se moglo reći da je to igranje na sigurno i mir u kući, jer Bottas nije ostavio dojam nekoga tko će bespoštedno ići u duele s momčadskim kolegom. Nikad posebno istaknut, ali uvijek solidan, dovoljno je dobar balans između brzine, bodova, odnosa s Hamiltonom, cijene i iskustva.

Ili – drugim riječima, dovoljno brz da nema nekakvih velikih sumnji u osvajanje konstruktorskog naslova ako Mercedes zadrži prednost koju je imao u 2016., a opet dovoljno smiren da se ne riskiraju bodovi u nekakvim vatrenim timskim obračunima. To je za Mercedes razumnija varijanta, premda za publiku vjerojatno manje interesantna nego da se u Mercedesu kao kolega Hamiltonu našao Vettel, Ricciardo, Alonso, ili netko takvog karaktera. Velika rivalstva su dobra za publiku ali mogu biti riskantna za same ekipe – i toga su u Brackleyu očito svjesni. I utoliko, automatski je težina Hamiltona kao favorita za titulu 2017. još malo viša.

Indikativno je da se ne radi o dugoročnom rješenju, što je vidljivo iz ugovora koji Bottasu, iako naravno s mogućnošću produžetka, važi samo za 2017. Svi već znamo da s krajem 2017. završavaju ugovori za nekoliko markantnih vozača, najviše se komentira Alonsa i Vettela, i očito žele makar imati otvorene opcije za slučaj da se pokaže potrebnim. Premda, ne treba gajiti nerealne nade: ako se Bottas dobro uvuče u ulogu Mercedesovog vozača i nekoga tko može preuzeti stvari po potrebi, neće ga u Mercedesu mijenjati samo promjene radi. I, uostalom, dodatno je pitanje hoće li 2018. Mercedes biti jednako tako dominantan.

Radi toga, 2017. će biti zanimljiva sezona za pratiti i kao perspektiva za 2018. Ima tu raznih mogućih scenarija. U krajnjoj liniji, Bottas će imati popriličan pritisak rezultata. Ne zaboravimo da Red Bull ima fantastičnu vozačku postavu – i ako uz to bolid bude dobar u 2017., Mercedesu možda neće biti dovoljno da Bottas obavlja “pristojan” posao, nego da bude na razini Hamiltona. A ako to ne bude slučaj, bit će jasna (i očekivana) odluka nekoga takvog dovući u svoje redove. Slično bi se dalo argumentirati i za slučaj da Ferrari napravi izvrstan bolid, iako oni djeluju kao da imaju drugih problema osim bolida. Naravno, možda još neka četvrta ekipa iznenada iskoči u prvi red, iako su takve stvari u Formuli 1 manje vjerojatne. U svakom slučaju, već sad se, prije nego što se uopće pokrenuo prvi predsezonski trening, formiralo nekoliko jako zanimljivih pitanja na koje bi nam nadolazeća sezona trebala dati odgovor.

Izvor: GP1.hr