Vijesti

Peugeot 2008 DKR

Tri tjedna nakon uzbudljivih vijesti da su Peugeot, Red Bull i Total odlučili udružiti snage u reliju Dakar 2015. godine, konačno je predstavljen automobil s kojim će se momčad suočiti s tim izazovom. Peugeot 2008 DKR podsjeća na cestovni crossover, ali mišićavijih linija i većih proporcija posebno prilagođenih izazovu koji je pred njim. Spektakularne linije plod su bliske suradnje stručnjaka u Peugeot dizajnerskom centru i odjelu za dizajn Peugeot Sporta.

Peugeot 2008 DKR mnogo je više od dizajnerskog hira. Odlikuje ga agresivan dizajn, koji slijedi tehničke smjernice. “Peugeot dizajnerskom centru dostavili smo vrlo precizne smjernice. Dali smo im osnovne dimenzije i ostale informacije, npr. potrebnu količinu prostora u unutrašnjosti te informacije o veličini kotača i hodu ovjesa. Imali su i podatke o aerodinamici koje smo dobili u simulatorima.”, rekao je Jean-Christophe Pailler, voditelj projekta u odjelu Peugeot Sport.

Konstruktorski tim Peugeot Sporta u vrlo je ranoj fazi razvoja morao odgovoriti na temeljno pitanje u pogledu pogona: pogon na sva četiri ili dva kotača? Ta odluka je utjecala na dizajn samog automobila u dva ključna područja: “Proveli smo dubinsku analizu već postojećih rješenja u svijetu cross-country relija i usporedili prednosti različitih rješenja. Na kraju smo se odlučili za pristup vrlo različit od pristupa konkurencije. S obzirom na mogućnosti pogona na dva kotača u terenskoj vožnji i sposobnosti vožnje na pijesku, na kraju smo se odlučili za to rješenje. To nam je omogućilo postavljanje većih kotača i korištenje prednosti većeg hoda ovjesa.” Zato se 2008 DKR ponosi Michelinovim gumama promjera 37-inča (gotovo 94 cm)!

Te su odluke, naravno, imale i velik utjecaj na rad Peugeot dizajnera, ali četveročlani se tim s oduševljenjem suočio s izazovom crtanja novog Lava koji će se uskoro uhvatiti u koštac s jedinstvenim izazovima koje donosi cross-country reli. “Najveću poteškoću predstavljalo je prilagođavanje linija izvornika različitim tehničkim ograničenjima koja postavljaju zahtjevni tereni na kojima se vozi reli. Postojala su dva načina na koja smo mogli pristupiti ovoj zadaći: uzeti serijsku 2008-icu i na nju nabacati posebno prilagođene dijelove, ili nadahnuti linijama 2008-ice stvoriti obris iz kojeg će nastati automobil u skladu s ograničenjima. Na koncu smo se odlučili za ovu drugu soluciju, kako bismo stvorili novi pogled na 2008-icu! Npr. 2008 DKR nema stražnja vrata, stoga više nalikuje nečemu što bi mogla biti coupé inačica modela.”, rekao je Giovanni Rizzo, dizajner vanjskog izgleda 2008-ice.