Peugeot / Testovi

Peugeot 308

Novi Peugeot 308, predstavljen na međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu 2013. je u mnogim elementima revolucionaran Peugeotov model. Po prvi puta u novijoj povijesti marke, predstavljena je druga generacija, odnosno, napušten je koncept mijenjanja brojčane oznake modela iz generacije u generaciju. 306, 307, 308 i novi 308 je sada slijed modela u tržišnom C segmentu.

Toliko blizak imenom, a toliko različit.

Novi 308 je klasičnog karoroserijskog oblika za peterovrtatni model tržišnog C segmenta, za razliku od prethodnog, koji je bio nešto između kompakta i monovolumena. Obzirom da je u Europi ovaj tržišni segment s trećinom prodanih automobila najzastupljeniji, a unutar njega čak 43% čine peterovratni modeli, u Peugeotu su odlučili 308-icu vratiti u standardan oblik. Tako je novi model osjetno niži, kraći, ali širi od prethodnika. Proporcije i oblik su pomno osmišljeni kako bi smanjeni automobil imao jednak ili veći komfor za putnike, uz povečan prtljažni prostor (470 l). Rezultat je nizak otpor zraka (Cx 0,28) pa možemo reći da je ovo efikasna promjena oblika.

Novi 308 u najskupljem serijskom paketu opreme, kakvog je imao testni automobil, ima poptuno LED prednja svjetla, što je dizajnerima omogućilo maksimalnu slobodu uz iznimnu učinkovitost i sigurnost. Ovo je prvi puta da jedan proizvođač u modelu tržišnog C segmenta nudi ovu tehnologiju u serijskoj opremi. LED diode umjesto klasičnih ili Xenon žarulja su sve prisutnije u automobilskoj industriji pa i ovime Peugeot pokazuje koliko je ovo moderan automobil.

Zahvaljujući novoj platformi, novi 308 je 140 kg lakši i uz nove, učinkovitije motore te spomenuti nizak otpor zraka, postiže niske emisije CO2, odnosno nisku potrošnju goriva. U startu je dostupna izvedba s emisijom CO2 od 95 g/km, a na proljeće dolazi model sa samo 85 g/km. Testni model imao je provjereni i hvaljeni 1,6-litreni turbo diesel maksimalne snage 85 kW (115 KS), dodatno dorađen s ciljem postizanja što manje emisije CO2. Korištenjem tzv. mikrohibridne tehnologije, novi 308 nam je s ovim motorom trošio prosječnih 6 l na 100 km, što jest nešto više od deklariranog, no još uvijek jako dobro. Uz malo pažnje, moguća je i manja potrošnja. Vozna svojstva su primjerena kategoriji i realno nema potrebe za nešto jačim motorom. Start/Stop sustav je jedan od najboljih koje smo do sada isprobali. Motor se gasi ispod brzine kretanja od 25 km/h, a pali trenutno. Tvornički podatak je paljenje za svega 0,4 s. Upravo zbog njega, moguća je manja potrošnja u gradu, nego na autocesti što je, obzirom na veličinu automobila i uobičajenu namjenu, za svaku pohvalu.

Dizajn unutrašnjosti je nastavak jednog novog pristupa arhitekture interijera, prvi puta primjenjenog u modelu 208. Kolo upravljača smanjenih dimenzija omogućuje jednak komfor vozačkog prostora u manjem vozilu i smještaj instrument ploče iznad, tik ispod vjetrobranskog stakla. Dizjnerski atraktivno, pregledno i učinkovito.

Središnjim dijelom dominira dodirni zaslon, prvi puta predstavljen u monovolumenu sestrinske marke, novom Citroenu C4 Picasso. Njime se upravlja gotovo svime, od klima uređaja, do navigacije pa je anulirana potreba za dodatnim, uobičajenim tipkama u vozilu. Čist, minimalistički, gotovo SF dizajn, primjeren vremenu u kojem živimo.

Kao što rekosmo na početku, novi Peugeot 308 je u mnogočemu revolucionaran Peugeot. U šest godina, koliko je njegov prethodnik bio na tržištu, automobilska industrija je znatno napredovala i bilo je krajnje vrijeme za promjenu. No, novi 308 nije model kojim Pugeot “hvata jureći vlak”. Ne, to je automobil koji pretendira na sam vrh kategorije. Model koji ne slijedi, već nameće standarde, kako dizajnerske, tako tehnološke. Kada tome dodamo umjerenu cijenu, ne čude titule Automobila godine koje je počeo dobivati i u Hrvatskoj.

Tags: /