Vijesti

Peugeot Fractal – iCockpit budućnosti

Peugeot FractalS više od 1,8 milijuna kupaca osvojenih od predstavljanja modela 208 2012. godine Peugeot i-Cockpit® postao je prepoznatljiv znak novijih kreacija Marke. Peugeot će u na autosalonu u Franfurtu 2015. otkriti novu studiju inovativnog koncepta pod nazivom Peugeot Fractal. Futurističke linije ovog električnog gradskog automobila predstavljaju novu interpretaciju Peugeot i-Cockpita® u kojem je naglasak stavljen na još intuitivniju vožnju.

Pogled, dodir, a sada i zvuk uvlače vozača i putnike u jedinstven doživljaj za osjetila, zahvaljujući 9.1-kanalnom zvučnom sustavu koji upotrebljava infrabas zvučnike ugrađene u sva sjedala za dinamičko širenje zvuka.

Brazilski dizajner zvuka Amon Tobin radio je s dizajnerima marke Peugeot na stvaranju identiteta zvuka unutrašnjosti konceptnog automobila i njegovom vanjskom potpisu, koji se razlikuje ovisno o tome ubrzava li, usporava ili održava konstantnu brzinu. Osmišljen je da upozori pješake i bicikliste, što ga čini savršeno prilagođenim vožnji u gradskom okruženju.

Peugeot Fractal predstavlja inovativnu tehnologiju u kokpitu. Zaslon heads-up dolazi s digitalnim tabletom s holografskim prikazom HD razlučivosti, kompaktni upravljač ima ugrađene touch padove, a dva dodirna sučelja omogućuju upravljanje funkcijama i zvučnim okruženjem. Čak 80 % dijelova unutrašnjosti izrađeni su 3D tiskanjem, uključujući površine koje ne odjekuju, nego prenose zvuk, baš poput koncertne dvorane. Naposljetku, tu su vrata koja se mogu otvoriti s pomoću Samsungova sata S Gear.

Pokretan posve električnim motorom, taj gradski coupé razvija 204 KS i ima domet od 450 km zahvaljujući aerodinamičnim linijama, masi od samo 1.000 kg i gumama uske gazne površine. Definitivno je žustar, do 100 km/h ubrzava za 6,8 sekundi, a udaljenost od 0 do 1.000 m prevaljuje za 28,8 sekundi. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama (samo 3,81 metar duljine) i prilagodljivoj visini podvozja od 7 do 11 cm savršeno se snalazi u gradu.