sport

Red Bull će dobiti 0,15 sekundi uvođenjem nove specifikacije goriva

Uzevši u obzir kako se u trenutnom odnosu snaga među proizvođačima pogonskih jedinica Renault još uvijek nalazi iza Mercedesa i Ferrarija, u Red Bullu su nastojali pronaći druga područja i mogućnosti koja će im donijeti dodatnu brzinu, a jedno od njih je i gorivo.

U Red Bullu smatraju kako nova specifikacija goriva donosi otprilike 0,15 sekundi po krugu, a isto će biti predstavljeno već ovaj vikend u Spa-Francorchampsu.

Plan uoči sezone bio je da dobavljač goriva tijekom sezone uvede nekoliko novih specifikacija što je i ostvareno pa su tako u austrijskoj momčadi prvu nadogradnju dobili za VN Mađarske, a ista je dodatno poboljšana za Belgiju u kojoj se usput rečeno oko 70 posto kruga vozi punim gasom, pa bi samim tim ova nadogradnja trebala dati dodatnu vrijednost.

“Na stazi u Belgiji, mislimo kako naše novo gorivo može dati otprilike 0,15 sekundi po krugu,” rekao je David Tsurusaki, tehnički direktor ExxonMobila koji opskrbljuje gorivom momčad Red Bulla.

“Područja na koja se fokusiramo u razvoju goriva odnose se i na to koliko se s novim specifikacijama može pritiskati bez prevelikog opterećenja za pogonsku jedinicu i koliko se novim specifikacijama može ići u pojedinom modu rada motora,” dodao je Tsurusaki.

Kako bi približili vrijednost i odnos koji navedeno poboljšanje donosi u samoj utrci, možemo dodati kako je, primjerice, prošle godine Max Verstappen upravo u Belgiji u kvalifikacijama zaostao za Kimijem Raikkonenom oko desetinku sekunde.

Izvor: GP1.hr