Renault / Testovi

Renault Clio GT

Aktualnu generaciju Renaultovog modela Clio smo vam predstavili u nekoliko navrata, a razlike su bile u motorima, opremi i karoserijskom obliku. Za sada postoje dva, karavan i peterovratna kompaktna inačica. Motora, kao i serijskih paketa opreme ima dovoljno pa će svatko kome se ovaj automobil sviđa moći naći sebi najbolju kombinaciju. Nama su ostale još dvije, sportske inačice, od kojih vam danas predstavljamo slabiju, oznake GT, a prema onome “šećer na kraju”, model RS ćemo objaviti u jednom od slijedećih tjedana.

Renault Clio GT ima trubo benzinski motor zapremine 1,2 l, snage 88 kW (120 KS). Ovaj motor u modelu GT dolazi u kombinaciji s automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i na papiru djeluje vrlo zanimljivo.

U praksi se pokazalo da je ova kombinacija idealna za jurcanje gradskim ulicama, uz neveliku potrošnju goriva. Posebno hvalimo automatski mjenjač, koji omogućuje komfornu vožnju gradom i za vrijeme gužvi, a zahvaljujući Sport režimu rada i mogučnošću mijenjanja brzina putem lopatica iza upravljačkog kola, Clio GT je u svakom trenutku u stanju “promijeniti ćud”, sukladno Renault Sport oznaci na stražnjim vratima i u unutrašnjosti na armaturi ispred suvozača.

Ono što nije primjereno ovakvom modelu su kočnice. Naprijed relativno mali diskovi s običnim kočionim kliještima, a straga bubanj. Da, dobro ste čuli, bubanj kočnice na GT modelu. OK, u gradu, a ovo jest gradski automobil, sve funkcionira savršeno, no potencijal motora i mjenjača je moguće iskoristiti i izvan gradskih prometnica, kada bi ovaj automobil trebao pružiti pravu zabavu temperamentnijim vozačima pa onda pogled na kočnice baš ne ulijeva povjerenje.

Izvana, GT ima nešto sportskiji izgled od običnog Clia, no, ne znatno, obzirom da standardni Clio već ima prilično agresivne dizajnerske linije poput zaobljenih blatobrana kao kod američkih “muscle car” automobila. U kombinaciji s oštrim linijama na prednjem dijelu vozila te skrivenom kvakom stražnjih vratiju, oni daju ovom automobilu dojam vozila koje pršti snagom, energijom. Malo izmjenjen prednji branik sa, sa strane, uz svjetla za maglu, postavljenim LED dnevnim svjetlima i stražnji branik s blagim difuzorom te dvostruki završetak ispušne cijevi i GT izgleda poput pravog trkaćeg automobila. Da, opet moramo reći, ako ne pogledate kočnice, koje su baš vidljive i rade pomutnju i nesklad.

U unutrašnjosti je kao i u svakom drugom Cliu, uz dodatno oznake GT i renault Sport. Veliki dodirni zaslon LG-jevog audio uređaja dominira središnjom konzolom i to je ono što postaje trend u autoindustriji. Post-PC era u kojoj tablet uređaji zamijenjjuju prijenosna računala odredila je dizajn unutrašnjosti automobila pa slična rješenja nalazimo u raznim vozilima, od Mercedesa do Peugeota pa sad evo i Renaulta.

Renault Clio GT je zanimljiv automobil, koji bi s boljim kočnicama bio nešto čemu bismo teško našli manu. Ovako je samo Clio s izvrsnom kombinacijom motora i mjenjača.