Renault / Testovi

Renault Clio IV

Dvanaest godina nakon prvog, Renault je na auto salonu u Ženevi 2012. godine predstavio novi Clio. Četvrta generacija Renaultovog gradskog automobila stigla je krajem 2012. na hrvatsko tržište, no možemo reći da se radi o modelu za 2013.

Četiri generacije i četiri stilski nepovezana modela. Za razliku od brojnih drugih proizvođača, koji se ne usude na drastične zahvate i pobornici su spore evolucije dizajna, Renault je u tome ostao dosljedan. Novi Clio je dolsovce nov. Vidljivo je to na prvi pogled. On se stilski ne nadovezuje na svog prethodnika već na studiju Dezir, predstavljenu u litopadu 2010.

Zaobljeni blatobrani poput američkih “muscle car” automobila u kombinaciji s oštrim linijama na prednjem dijelu vozila te skrivenom kvakom stražnjih vratiju, daju ovom automobilu dojam vozila koje pršti snagom, energijom. To je gradski automobil za osobe pune života, za one koji žive brzo, dinamično, stalno u pokretu.

Automobil za modernog čovjeka ima logičan raspored i ponudu opreme u unutrašnjosti. Veliki dodorni zaslon LG-jevog audio uređaja dominira središnjom konzolom i to je ono što postaje trend u autoindustriji. Post-PC era u kojoj tablet uređaji zamijenjjuju prijenosna računala odredila je dizajn unutrašnjosti automobila pa slična rješenja nalazimo u raznim vozilima, od Mercedesa do Peugeota pa sad evo i Renaulta.

Ponuda motora na hrvatskom tržištu sastoji se od dva benzinska i dva diesel motora. Potpuno novi je trocilindrični turbo benzinski motor snage 66 kW (90 KS), niske potrošnje i emisije CO2 od 105 g/km, a 1,5-litreni turbo diesel iste snage je temeljito dorađen, također s ciljem smanjenje potrošnje goriva.

Upravo Clio sa spomenutim turbo diesel motorom smo isprobali. Općenito, nova generacija Clia je bitno različita u odnosu na prethodnu. Prvi dojam je izvrstan i jasno vam je da ste u potpuno novom, modernom vozilu. Novi motor, u kombinaciji sa Satart/Stop sustavom i prijenosnim odnosom peterobrzinskog mjenjač, koji doprinosi štednji goriva, ne potiče na jurnjavu gradskim ulicama, već je zamišljen kao dovoljno snažan za komfornu, dugu i ekonomičnu vožnju. ugodi vožnje doprinosi zvučna izolacija, ali, rekosmo na početku, Clio izgleda kao da pršti snagom pa se ova kombinacija na momente čini pretromom. Ne, ne govorimo da nije dovoljno, samo da moramo pričekati snažnije motore, koji će biti u poptupnosti u skladu s dizajnom automobila.

Nakon ove izjave, malo smo ipak zastali. Naime, zadnjih nekoliko godina, trendovi su se promijenili i više se proizvođači automobila ne natječu tko će napraviti brži ili snažniji automobil, već tko će napraviti štedljiviji, učinkovitiji ekološkiji. Trenutna ponuda motora novog Clia je točno u skladu s tim smjerovima i raspon emisija CO2 od dostupnih motora u Hrvatkoj je od 93 do 127 g/km. Najrastrošniji je slabiji benzinski motor snage 75 KS.

Clio četvrte generacije je automobil koji je spreman zauzaeti vodeće mjesto u kategoriji kojo pripada i dostojan nasljednik svih prethodnih generacija, koje, ponavljamo, ničime ne sliče jdna na drugu. Prodajni rezultati govore da je moguće u potpunosti promijeniti model u odnosu na njegovog prethodnika, a mi se nećemo buniti. Ovako je puno zanimljivije i novi Clio je osvježenje kategorije koje vas neće ostaviti ravnodušnim.

Tags: /