Renault / Testovi

Renault Clio RS

Renault Clio je jedan od najpoznatijih Renaultovih automobila. Proizvodi se od 1990. godine, a naslijedio je model Renault 5 koji je, osim standardnih imao i posebnu, sportsku izvedbu GT Turbo, zbog koje je imao dodatnu popularnost. Iz tog razloga ni Clio u sportskom smislu nije smjeo zaostajati pa su tokom godina izrađivane posebne serije, za ovu kategoriju, vrhunskih performansi.

Renault Sport ili kratica RS postala je s vremenom nešto posebno i upotrebljavala se za gotovo trkače Renaultove modele. Kako i sam naziv govori, radi se o prenešenim Renaultovim iskustvima s brojnih auto natjecanja, uključujući Formulu 1. U ovom slučaju, prenešena su na mali gradski automobil pa je i Clio dobio poseban status među poklonicima gradskih jurilica. Danas, kada spomenete Clio RS, mnogi se prema njemu odnose s poštovanjem pa smo i ovu, najnoviju inačicu dočekali s uzbuđenjem.

Prvi dojam? Hm… Novi Clio RS ima 5 vrata pa je početno uzbuđenje preraslo u nevjericu. Još nam je u sjećanju fenomenalna RS inačica prethodne generacije. Trovratni model proširenih blatobrana radi šireg traga kotača, tvrd ovjes, školjkasta Recaro sjedala…

Novi Clio RS nema ništa od toga. To je standardni Clio s malo dorađenim prednjim branikom, radi agresivnijeg izgleda i povečanim difuzorom na stražnjem braniku.

Iznutra, da nema oznake RS na upravljaču, pomislili biste da ste u bolje opremljenom Cliu s automatskim mjenjačem.

I novi motor je drastična promjena u odnosu na stari Clio RS. U duhu spomenute Formule 1, koja od 2014. prelazi s atmosferskih na turbo motore zapremine 1,6 l i Clio RS ima motor iste zapremine i koncpecije. Ima snagu od 147 kW (200 KS) i isporučuje se isključivo u kombinaciji s automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Kako ide?

Brzo i dosadno.

Automatski mjenjač radi onako kako od takvog mjenjača očekujete, ali nit vas automobil lijepi za sjedalo, nit skače, ni čupa, nit frče asfalt, kako smo od uzbuđenja znali reći vozeći njegovog prethodnika. Ovjes je za ovakav automobil premekan pa se kod ubrzanja primjetno podiže nos automobila, a kod oštrijih ulazaka u zavoje te prelaska preko neravnina, otkriva se nedostatak peterovratne karoserije i automobil zaškripi kod tzv. B nosača.

Jedini užitak daje zvuk ispušnih cijevi potpomognut generatorom zvuka pa vas svako malo vuče na pritiskanje papučice gasa.

Nova tehnologija omogućila je elektronsko reguliranje rada mjenjača i motora, odnosno reakcije automobila na gas pa između prednjih sjedala postoji tipka s oznakom RS, koja mijenja režim rada navedenog. Na taj način je novi Clio RS moguće voziti kao svaki drugi Clio. Štedljivo i komforno, gradskim ulicama, uz dodatak onog, nešto zabavnijeg, kada to poželite. No, rekosmo ne toliko zabavno, kao s njegovim prethodnikom.

Novi Clio RS je u potpunosti drukčiji automobil u odnosu na prethodnu generaciju. Turbo umjesto atmosferskog motora, karoserija s 5 umjesto 3 vrata i automatski umjesto ručnog mjenjača su osnovne promjene. Ovo više nije bitno različit model u odnosu na ostale, sada slobodno možemo reći, pakete opreme. On jest nabrži Clio u ponudi, ali jeli to dovoljno za oznaku Renault Sport?

Mišljenja će tu biti podijeljena. Nas je Renault razmazio s prethodnim modelima i mislimo da nije.