Renault / Testovi

Renault Fluence dCi 130

IMG_2272Predstavivši ga u kolovozu 2009. Renault je s modelom Fluence odgovorio zahtjevima tržišta koje preferiraju limuzinske karoserijske oblike. Ponudio je automobil izrađen na platformi koju koristi Megane, ali dimenzijama između Megana i Lagune. Dizajnerski sličan Megane-u, ali poseban, svoj, a ne njegova limuzinska izvedenica. Kako ipak nebi u potpunosti konkurirao etabliranom modelu tržišnog C segmenta, Fluence je bio slabije opremljen, s manjom paletom motora. Dakle, općenito jeftiniji model. Kažemo bio, jer nakon redizajna 2012. više nije. Sada je to tehnološki napredan i iznimno konkurentan automobil u svom segmentu.

Osim klasičnog redizajna, koji uvijek uključuje izmjenu prednjih i stražnjih svjetala, branike i maske, u ponudi su i novi naplatci te dnevna LED svjetla. No, kao što rekosmo, ovdje se ne radi samo o stilskim izmjenama. Proširena je ponuda motora, koja ukljućuje i poptuno novi 1,6-litreni turbo diesel maksimalne snage 130 KS te novi benzinski motor iste zapremine, koji dolazi u kombinaciji s, također novim, CVT mjenjačem.

Osim toga, sada su dostupni suastavi komofora i zabave, odnosno komunikacije, koji se nalaze u samom vrhu, ne samo kategorije kojoj ovaj automobil pripada, nego općenito u automobilskoj industriji. R-Link s dodirnim ekranom, navigacijom i mogućnošću povezivanja raznih telekomunikacijskih i audio/video uređaja zauzima središnje mjesto u modernoj i prostranoj unutrašnjosti ove limuzine.

Za razliku od starog modela, koj je bio jeftinija opcija, općenito u tržišnom C segmentu, a ne samo među limuzinama, ovo je sad automobil koji konkurira modelima daleko iznad svoje kategorije.

Da stvar bude bolja, Renault Fluence je sada osjetno jeftiniji i početna cijena je 110.900 kn, odnosno 11.600 kn manje nego kada se prvi puta pojavio na tržištu. Više tehnologije, komfora i kvalitete za manje novaca.

Isprobali smo najopremljeniju izvedbu s novim 1,6-litrenim turbo diesel motorom, koji prema službenim podacima emitira gram manje CO2 od starog, ali provjereno dobrog 1,5-litrenog turbo diesel-a s 20 KS manje, koji se također nalazi u ponudi.

Tih i miran rad novog turbo diesel-a rezultat je francuskog inženjerstva, a ugodi vožnje doprinosi kvalitetna zvučna izolacija pa je ovo automobil s kojim možete na dalja putovanja, kako limuzini i priliči. Kvalitetno postavljeni prijenosni odnosi ručnog šesterobrzinskog mjenjača optimalno iskorištavaju mogućnosti motora, što u kombinaciji s posebno podešenim ovjesom, omogućuje izvrsne brzinske prosjeke. Kažemo posebno podešen ovjes iz razloga što je prilikom prolaska automobila preko izbočina i rupa na loše asfaltiranoj, odnsono neodržavanoj prometnici, kakvih imamo u izobilju, mekan i čini vožnju udobnom, ali je istovremeno dovoljno čvrst, ili bolje rečeno tvrd da ne dopušta naginjanje automobila u zavojima, čime omogućuje višu brzinu prolaska.

Kada sve zbrojimo i oduzmemo, novi Fluence zaslužuje titulu “novi”, iako se radi o redizajnu. Odnosno, radi se o neusporedivo boljem automobilu od svoje starije izvedbe, koji ne samo da konkurira za “best buy” titulu, već pretendira na sam vrh tržišnog segmenta.

Tags: / /