Renault / Testovi

Renault Grand Scenic 2013

Nakon što se na tržištu pojavio novi Clio, iz modela u model, mijenja se dizajn Renaultovih automobila, bilo da se radi o novim automobilima poput Captura ili redizajnu postojećih, poput Grand Scenica o kojem sada govorimo.

Renault Grand Scenic je nakon predstavljanja treće generacije 2009. doživio redizajn prošle godine, kojim je uveo LED dnevna svjetla, automatsko ukljućivanje dugih svjetala i sustav za prepoznavanje promjene prometnog traka, uz uobičajene promjene na rasvjetnim tijelima. Sada, su promjene tehnološki manje, ali uočljive, zahvaljujući novoj maski u stilu spomenutog Renaultovog predstvanika u tržišnom B segmentu. Uvećani Renaultov logo istaknut sjajnim kromiranim i crnim lakiranim letvicama upotpunio je prednji kraj velikog Renaulta, koji sada izgleda skladnije, atraktivnije. Kao da mu je baš to nedostajalo.

Ostalo je sve isto, čak je i boja testnog modela samo nijansu različita od modela koji smo vam predstavili 2012. Grand Scenic u Hrvatskoj dolazi s 5 ili 7 sjedala, dok je na nekim tržištima dostupan samo sa 7, obzirom da u ponudi, kao i kod nas, postoji i nešto manji Scenic.

Isprobali smo verziju s 5 sjedala, koja daje izniman komfor putnicima, uz stvarno velik prtljažni prostor.

Unutrašnjost je gotovo ista kao u modelu iz 2012. Ekran, umjesto instrument ploče i dodatni za navigacijski uređaj je ono na što smo navikli kod ovog modela i obzirom da se samo navigacijom upravlja pomoću tipki koje su vam nadohvat desne ruke, smještene na kliznoj konzoli između prednjih sjedala, a ne i audio uređajem, koliko god na prvu izgledalo moderno, ovo riješenje možemo smatrati zastarjelim. Novi Reanultovi modeli imaju sve funkcije na istom, ako opet spomenemo Clio s kojim je krenulo novo doba, dodirnom zaslonu, što je daleko praktičnije rješenje. To je u stvari jedini detalj koji pokazuje da se radi o redizjanu 4 godine starog automobila.

Testni model imao je 1,6-litreni turbo diesel, maksimalne snage 96 kW (130 KS). Relativno malen, ali snažan motor, prava je mjera za ovaj monovolumen i u kombinaciji s dobro podešenim ovjesom, omogućuje visoku prosječnu brzinu uz umjerenu potrošnju. Radi se o motoru koji je 2012. zamijenio dvolitreni, sukladno trendu smanjenja obujma motora radi postizanja manje potrošnje i emisije CO2.

To je, što se ovog testa tiče, sve, obzirom da se realno radi samo o novoj prednjoj maski. Možemo se još samo podsjetiti da je ovaj monovolumen, automobil koji je odigrao značajnu ulogu u Renaultovoj povijesti. Prvi je puta predstavljen 1996. i obzirom da je ovaj, najnoviji, tek treća generacija, možemo reći izvrsno prihvaćen model. Automobil koji nije trebalo često mijenjati.

Danas smo svjedoci značajnog tehnološkog napretka u autoindustriji. Mnoge tehnologije, poput rasvjetnih tijela s LED diodama umjesto klasičnih žarulja omogućuju dizajnerima sve veću slobodu pa se skraćuje period izlaska novih modela. Stoga ne čudi ovaj, najnoviji redizajn Scenica i malo većeg “brata” Grand Scenica, koji će trećoj generaciji omogućiti ostanak na tržištu još neko vrijeme.